Nieuw snelheids- en afstandsrecord voor straalverbindingen

Meerdere Duitse onderzoeksinstellingen hebben een nieuw record voor straalverbindingen opgesteld. De techniek zou voor snel internet via satelliet of als alternatief voor glasvezelverbindingen kunnen worden gebruikt. De straalverbinding haalde een snelheid van 6 GBit/s op een afstand van 37 kilometer. Dat maakte het Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics (IAF) bekend via een persbericht.

straalverbinding

Straalverbindingen

De snelheid van 6 GBit/s haalden de onderzoekers bij een frequentie van 71 tot 76 Ghz in het zogeheten E-band. Een probleem is dat het signaal bij een grotere afstand zwakker wordt, aldus de onderzoekers. Om die reden moest de verbinding bij het zenden bijzonder krachtig zijn, bovendien werden bij de ontvanger versterkers ingezet, zogeheten MMICs (Monolithically Integrated Millimeter Wave Cir­cuits).

De basis

De basis voor de verbinding zijn twee transistortechnieken van het Fraunhofer IAF. Bij de zender worden de signalen met versterkers van galliumnitride op een hoog zendvermogen van tot aan 1 Watt gebracht. Een paraboolantenne verstuurt het signaal. Bij de ontvanger worden versterkers met indium-gallium-arseniet-halfgeleiders gebruikt. Deze kunnen het veel zwakker geworden signaal toch ontvangen.

Voor de toekomst

Met de techniek moet het mogelijk worden om ook regio’s van snel internet te voorzien waar dit op het moment niet mogelijk is. Ook is het een efficiënt en goedkoop alternatief voor glasvezel en een manier om snel een ad-hoc-netwerk in het geval van een crisis of natuurramp op te richten. Zelfs als verbinding tussen basisstations van mobiele netwerken biedt het mogelijkheden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.