Mobiele markt krimpt in eerste kwartaal

Het gaat steeds minder goed met de mobiele markt in Nederland. In het eerste kwartaal van dit jaar is de totale omzet teruggelopen naar 1,11 miljard euro. Dat betekent een afname van 3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. Dat blijkt uit cijfers die deze week werden vrijgegeven door Telecompaper.

Krimp mobiele markt

Omzet mobiele markt

Voor T-Mobile zag het voorgaande kwartaal er het slechtst uit: zij kregen een omzetdaling van maar liefst 9,4 procent te verstouwen. Ook Vodafone kreeg een klap met een daling van 5,8 procent. Maar er is ook goed nieuws betreffende de mobiele markt. KPN had de eerste drie maanden van het jaar juist te maken met een groeiend marktaandeel, de omzet steeg met 2,3 procent. Tele2 ten slotte groeide ook, maar blijft slechts een kleine speler op de markt.

Voor de vier aanbieders met een eigen mobiel netwerk ziet de markt er momenteel als volgt uit: KPN is marktleider met een marktaandeel van 42,4 procent, gevolgd door Vodafone met 33,1 procent. T-Mobile heeft een marktaandeel van 21,2 procent. Hekkensluiter is Tele2 dat dit keer uitkomt op 3,3 procent.

Waarom krimpt de mobiele markt?

De inkomsten uit spraak- en sms-diensten zijn de laatste tijd sterk teruggelopen, consumenten blijven steeds vaker keurig binnen hun bundel. Maar dat is niet de enige belangrijke factor. Veel klanten hebben tegenwoordig een alles-in-één pakket waarbij ook televisie en internet zijn inbegrepen. Kosten voor het gebruik van mobiele data zijn ook steeds beter inzichtelijk geworden. Verder is er een flinke toename van de concurrentie. Vanaf volgend jaar wordt er ook een rem getrokken op de roamingkosten binnen Europa.

Verwachtingen voor de toekomst

Telecompaper ziet de toekomst van de branche weinig rooskleurig in. Voor de komende jaren wordt er voor de sector gerekend op een negatieve groei van jaarlijks gemiddeld 0,9 procent. Telecompaper heeft de verwachtingen in het vijfjarenplan dan ook wat naar beneden bijgesteld.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.