Is het EK Voetbal een vloek of een zegen voor de economie?

Voetbal

Het al dan niet succesvol zijn op een EK voetbal heeft invloed op de economie en de omzet van diverse ondernemingen. Het is redelijk te voorspellen dat Heineken meer bier zou verkopen als het Nederlands Elftal wél meegedaan zou hebben. Net als Voetbal International meer tijdschriften verkoopt en de supermarkten goede zaken zouden doen met diepvriespizza’s en chips. Het zijn voornamelijk simpele rekensommetjes die met het boerenverstand gemaakt worden. De Engelse kwaliteitskrant The Guardian onderzocht in hoeverre de landelijke economie beïnvloed wordt door succes dan wel een echec van de nationale ploeg.

Voor de sportwinkel retailers is het inkopen een grote gok. ‘Hoe beter de nationale ploeg het doet, hoe groter de kans op een boost voor de economie’, weet Howard Archer, hoofd economie van het Verenigd Koninkrijk en Europa van IHS Global Insight. Een organisatie die bedrijven en overheden adviseert over economische beslissingen en strategieën. ‘Maar als je land er vroeg uit ligt, zullen een hoop shirts en dergelijke in de uitverkoopbakken komen te liggen.’

Zeventien miljoen pints

Bij de supermarkten is een succesvol EK voor het thuisland een welkome boost. Sterker nog: supermarkten hebben het meeste profijt van een goed presterend nationaal team. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de omzet met drie procent stijgt in vergelijking met dezelfde periode in een jaar dat er geen voetbaltoernooi is. ‘Een stralende zon helpt nog meer’, voegt Tim Denison, retail analist bij Ipsos Retail Performance, toe. ‘Dan laat je nog meer mensen op bezoek komen en geef je een feestje. Avondwedstrijden zijn ideaal voor de extra verkoop van voedsel en drinken.’

De pubs in Engeland voelen ook een extra boost als The Three Lions spelen. Naar schatting gaan liefst zeventien miljoen extra pints over de toog op een wedstrijdavond. Met name duels die doordeweeks gespeeld worden, zorgen voor een impuls in de verkoop. Ook de thuisbezorgservices beleven gouden tijden. Domino’s pizza heeft in Engeland tijdens het EK tienduizend man extra personeel in dienst. Dit om de verwachte extra omzet van zeven miljoen pizza’s te verwerken.

Effect van verlies

Zijn er ook verliezers als de nationale ploeg het goed doet? Jazeker. Al lijkt die schade mee te vallen. ‘Er is een mogelijkheid dat er een klein verlies komt qua productiviteit van mensen die voetbal op televisie aan het kijken zijn in plaats van aan het werk zijn’, meldt Archer. ‘Ook zijn er mensen die nu op vakantie gaan in Frankrijk om voetbal te kijken in plaats van dat ze in Engeland hun vakantie vieren. Maar al met al denk ik dat de negatieve effecten klein zullen zijn.’ De winkeliers in steden zullen ook en ander merken van het EK voetbal. Maar dan vooral van wedstrijden die gespeeld worden op zaterdagmiddag of tijdens koopavonden.

Grotere schade valt te verwachten op de beurs. Een vroege uitschakeling geeft de markt een fikse tik weet Alex Edmans, hoogleraar op de London Business School. ‘Mijn research heeft bewezen dat verlies in een groot voetbaltoernooi een diep negatief effect heeft op de stemming van investeerders. Aandelenkoersen worden beïnvloed door emoties. Sport heeft een gigantisch effect op de emoties van mensen.’

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.