4G, het snelst groeiende netwerk

Het gebruik van 4G neemt wereldwijd in rap tempo toe. Dat blijkt uit het Acquisition and Retention onderzoek van Nokia. Dit onderzoek is ontworpen om trends in consumentengedrag in kaart te brengen en zo mobiele providers te helpen met hun ontwikkeling van acquisitie en retentie strategieën.

4G ontwikkeling

De techniek werd gelanceerd in 2009 en in 2013 waren er al 122 miljoen gebruikers. Eind 2015 was dit aantal zelfs al toegenomen tot meer dan een miljard. Dit is uiteraard te danken aan een betere dekking, meer en goedkopere apparaten met 4G-ondersteuning en goedkopere abonnementen. Verder blijkt dat de groei nog altijd blijft voortduren en zelfs toeneemt.

4G

Consumenten

Voor consumenten zijn de kwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid van het netwerk doorslaggevend voor tevredenheid. Daar wordt door providers dan ook flink in geïnvesteerd. Hoewel een groot aantal consumenten inmiddels gebruikmaakt van 4G, zijn er in verhouding maar weinig die zich daar ook echt bewust van zijn. Het onderzoek wijst namelijk uit dat wereldwijd 17 procent van alle consumenten geen idee heeft welk netwerk ze gebruiken. In landen als Duitsland en Japan ligt dat percentage zelfs boven de 34.

Barrières

Er zijn dus consumenten die geen 4G nemen vanuit onwetendheid, maar er zijn ook andere barrières. Zo heeft 32 procent van alle consumenten een toestel dat de techniek niet ondersteunt. Dat aantal verschilt logischerwijs behoorlijk per land. In Brazilië en Rusland ligt het percentage maar liefst op 44. Daarnaast vinden sommige consumenten 4G te duur of geven zij aan de extra snelheid niet nodig te hebben. In het laatste geval is men tevreden met de uitstekende dekking en snelheid van 3G en wordt er heel regelmatig overgeschakeld op wifi. Dat zal voorlopig wellicht zo blijven. De overige barrières, zoals verouderde toestellen en een relatief hoge prijs, zullen na verloop van tijd automatisch worden opgelost.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.