Nieuwe 5G-technologie voor lage frequenties

Niet alleen van de 5G-standaard wordt werk gemaakt, ook aan nieuwe technologie voor 5G wordt al druk gewerkt. Chipmaker Qualcomm demonstreert op het Mobile World Congress in Shanghai nieuwe 5G-technologie. Bijzonder is dat die werkt op lage frequenties, in tegenstelling tot veel andere technieken.

5g-technologieSneller netwerk

De testopstelling van Qualcomm kan snelheden halen van 3 gigabit per seconde. De snelste 4G-netwerken (LTE Advanced) gaan tot maximaal 1 gigabit per seconde. Gangbare snelheden op Nederlandse LTE-netwerken zijn momenteel 100 megabit per seconde, 30 maal langzamer dan de 5G-opstelling van Qualcomm. De vertraging in de dataoverdracht van 1 milliseconde is ook veel beter dan de 8 milliseconden op de huidige 4G-netwerken van providers. Een korte vertraging, ofwel latency, is essentieel bij toepassingen zoals zelfrijdende auto's of VR-headsets.

Frequenties en bereik

De 5G-technologie van Qualcomm maakt gebruik van frequenties tot 6 GHz. De meeste andere 5G-technieken gebruiken hogere frequenties, waarmee nog hogere snelheden mogelijk zijn. Een groot voordeel van deze lage frequentie is echter dat het bereik veel groter is. Dat vereist minder zendmasten of antennes bij het opzetten van een netwerk. De techniek is daarom zeker voor providers interessant, omdat het de kosten voor uitrol van een 5G-netwerk omlaag brengt.

Meer testen

Welke frequenties uiteindelijk gebruikt zullen worden is nog niet zeker, 5G gaat vermoedelijk verschillende technieken op verschillende frequenties omvatten (voor uiteenlopende toepassingen). 5G staat nog in de kinderschoenen en de technologie van Qualcomm kan praktische toepassingen weer een stap dichterbij brengen. In Groningen start deze zomer al een experiment met 5G. De echte lancering van 5G verwachten veel telecombedrijven echter pas rond 2020.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.