Ook Wimbledon gebruikt Internet of Things

WimbledonHet tennistoernooi van Wimbledon, dat deze week is begonnen, is hoogstwaarschijnlijk het meest traditionele sportevenement dat we wereldwijd kennen. Ondanks de vele tradities die het toernooi in Londen kent, sluit het niet de ogen voor nieuwe ontwikkelingen. Zo maakt het Internet of Things dit jaar nadrukkelijk zijn entree langs de beroemde Engelse grasbanen.

Dat de sport niet achter kon blijven in ontwikkelingen bij Internet of Things mag geen verrassing zijn. Het fenomeen  – waar alledaagse objecten zelf verbinding maken met de cloud – heeft momenteel naar schatting 1,9 miljard apparaten die aangesloten zijn op internet. Het is dan ook inmiddels niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. In het basketbal heeft Internet of Things al een ferme voet aan wal. Nu lijkt dit bij tennis ook het geval.

IBM's Watson

Op Wimbledon maken diverse geschakelde camera's afbeeldingen van toeschouwers die direct worden doorgezonden naar IBM's Watson. De supercomputer die kunstmatige intelligentie overstijgt interpreteert de afbeeldingen van de toeschouwers en weet dan op basis van gezichtsexpressie te vertellen welke tennisspeler (of speelster) de voorkeur heeft. Wimbledon wil deze gegevens effectief inzetten in de marketing en de kaartverkoop.

Ook de spelers krijgen te maken met Internet of Things. De tennisrackets hebben namelijk ingebouwde sensoren die data verzamelen over de snelheid van hun 'swing' en in welke hoeken ze slaan. Daarnaast wordt de algehele prestatie van de speler geanalyseerd. Deze informatie wordt via een app aan de spelers verstrekt en zij krijgen daarin handvatten om hun eigen spel te verbeteren.

Toekomstplannen in het tennis

Welke spelers hiervan gebruikmaken is vooralsnog niet bekend. Het experiment staat daarvoor nog iets te veel in kinderschoenen. Feit is wel dat de tenniswereld door wil met Internet of Things en heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2025 een forse integratie van het fenomeen bewerkstelligd te hebben.

Lewis Sherr, die de verbinding tussen technologische ontwikkelingen en marketing stroomlijnt binnen de Amerikaanse tennisbond, is ervan overtuigd dat via Internet of Things grote mogelijkheden ontstaan om data te delen met sponsors en bezoekers zodat ze meer van de tennisser weten dan dat hij moe oogt. Een complete analyse over zijn prestaties kunnen dan tijdens de wedstrijd zichtbaar worden voor elke geïnteresseerde. Al blijft de kans natuurlijk groot dat de bezoekers op Wimbledon vooral komen voor de aardbeien en het mooie dagje uit.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.