Tablets vaker in huis dan pc’s

Uit onderzoek van CBS blijkt dat er in sinds 2015 voor het eerst meer tablets dan desktopcomputers in Nederlandse huishoudens zijn. Daarnaast gaan meer mensen steeds vaker buitenshuis online, waarvoor 23 procent van de 65-plussers tegenwoordig een smartphone gebruikt.

tablets

Tablets

In 2013 had nog maar 39 procent van alle huishoudens een tablet, in 2015 was dit reeds gestegen tot 58 procent. Daarmee heeft de tablet de desktopcomputer in huis (50 procent) overduidelijk verdrongen. Verder heeft de smartphone met 73 procent ook de laptop (72 procent) voorbij weten te streven. De desktop is het enige apparaat dat het al geruime tijd steeds slechter doet. Het gebruik van laptops blijft redelijk constant (stijgt zelfs nog steeds licht) en de smartphones en tablets rukken duidelijk op.

Buitenshuis

Internetten buitenshuis gebeurt veruit het meest op een smartphone. In 2012 gebruikte 40 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder een smartphone voor mobiel internet. In 2015 was dat aantal al gestegen naar 67 procent. Daarnaast worden ook tablets en laptops gebruikt voor mobiel internet, waarbij de tablet inmiddels langzaam de laptop voorbij aan het streven is.

45-plussers

De afgelopen jaren maken vooral 45-plussers meer gebruik van mobiel internet. In 2012 was 41 procent van de 45- tot 65-jarigen mobiel online. In 2015 steeg dat aantal naar 71 procent. Een behoorlijk verschil. Bij de 65-plussers was de stijging van 11 naar 31 procent wat minder spectaculair. In alle leeftijdsgroepen wordt de smartphone veruit het meest gebruikt. In 2015 werd dit toestel met 23 procent ook het meest gebruikt onder 65-plussers, die vaker mobiel online zijn met een tablet dan met een laptop. Alleen bij de 12- tot 25-jarigen wint de laptop het nog van de tablet.

45-plussers

Meer informatie over het ICT-gebruik van personen, huishoudens en bedrijven staat in de publicatie ICT, kennis en economie 2016.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.