Nederland eerste IoT-land ter wereld dankzij LoRa van KPN

LoRa KPN

Nederland heeft als eerste land ter wereld een compleet dekkend netwerk dat geheel bedoeld is voor dataverkeer voor Internet of Things. Dit is te danken aan het door KPN uitgerolde LoRa-netwerk.

Stroomversnelling

KPN begon pas in november 2015 met de uitrol van het netwerk, in Rotterdam en Den Haag. Door de grote belangstelling kwam de uitrol in een stroomversnelling en krap acht maanden later is het dekkend voor heel Nederland. De komende tijd zal het netwerk nog worden verbeterd en verdicht en wordt ook de localisatiefunctionaliteit beschikbaar.

Toepassingen

In de tussentijd zijn er al 1,5 slimme ‘dingen’ gecontracteerd die aangesloten zullen worden op het netwerk, zo meldt KPN. Voorbeelden zijn de bagage-afhandeling op Schiphol, het monitoren van wissels op het spoor bij Utrecht Centraal en dieptemeters in de Rotterdamse Haven.

LoRa

LoRa is een netwerk speciaal voor IoT-oplossingen en is een aanvulling op de 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Om op grote schaal apparaten aan elkaar te verbinden, verbruiken 3G en 4G te veel energie, terwijl wifi veel te weinig bereik heeft. LoRa is een van de alternatieven die deze deze problemen oplost. Verspreid over heel Nederland zijn honderden bestaande mobiele opstelpunten voorzien van een LoRa-gateway en -antenne, waarmee miljoenen apparaten verbonden kunnen worden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.