Ondergronds mobiel netwerk getest in Zwitserland

Ondergronds mobiel netwerkEricsson heeft samen met Swisscom tests uitgevoerd waarbij antennes in mangaten gebruikt worden voor mobiele overdracht. De eerste proeven met een ondergronds mobiel netwerk in het Zwitserse Bern zijn succesvol gebleken. Het is de bedoeling dat dit systeem voor draadloze overdracht dit jaar in nog meer steden wordt uitgerold.

Street Connect

Uit de tests blijkt dat de capaciteit van de small cells, zelfs onder het straatoppervlak, voldoende is om een goed signaal af te geven. Het systeem bestaat uit de Vault Remote Radio Unit van Ericsson en Street Connect van het Duitse bedrijf Kathrein. Street Connect maakt gebruik van een microcel-antennesssysteem dat speciaal is ontwikkeld om ondergronds gebruikt te worden.

Beheerkosten mobiel netwerk 50% lager

Door gebruik te maken van de bestaande ondergrondse infrastructuur kunnen de totale kosten met 50% afnemen. Onder de mangaten ligt over het algemeen al een netwerk van glasvezel en stroomkabels. Bovengronds kampen veel steden met een capaciteitsprobleem en worden signalen regelmatig gestoord. Door het signaal vanuit de grond te laten komen, worden veel van deze problemen omzeild.

De ondergrondse zendinstallatie in Bern is inmiddels goedgekeurd door de Zwitserse overheid. Gedurende 2016 zal het ondergrondse mobiel netwerk worden uitgebreid naar 250 andere steden. Bovendien is dit systeem 5G Ready.

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe het systeem werkt:

YouTube player

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.