Internetpiraterij historisch laag

internetpiraterij

Het was jarenlang de grootste vijand van iedereen die zijn geld verdiende in de entertainment-branche: internetpiraterij. Uit recente onderzoeken in het Verenigd Koninkrijk is echter gebleken dat het probleem stevig aan het verminderen is. Het gebeurt namelijk extreem veel minder.

Het Intellectual Property Office (IPO), dat als taak heeft de schending van auteursrechten te bevechten, heeft berekend dat vijftien procent van de internetgebruikers tussen maart en mei illegaal films en muziek heeft gedownload. Dat is achttien procent minder dan tijdens een meting precies een jaar geleden. Bovendien was het percentage nog nooit zo laag sinds het IPO vijf jaar geleden begon met onderzoeken van internet-piraterij.

Opkomst streamingdiensten

De forse daling van internetpiraterij is bijna rechtstreeks te relateren aan de opkomst van streamingdiensten als Netflix en Spotify. De neiging tot illegaal downloaden lijkt minder groot als er diensten zijn die een bijna complete catalogus aanbieden waarin je de beschikking hebt over praktisch alle muziek, films of series die je maar wilt zien.

'De online inbreuk op het auteursrecht is veel te lang pijnlijk geweest voor de creatieve industrie in de UK', meent Barones Neville Rolfe, minister voor Intellectual Property. 'Ik ben bijzonder verheugd om te zien dat er een daling is te zien in het schenden van auteursrecht en de consument massaal aan het overstappen is naar legitieme manieren van streamen.'

'We zijn echter voorlopig nog niet klaar', waarschuwt Rolfe. 'We blijven ons committeren aan de strijd tegen internetpiraterij in welke vorm dan ook en blijven het harde werk van de creatieve industrie ondersteunen. Het doet me deugd dat we de krachten internationaal bundelen om de kennis te delen hoe we het schenden van auteursrechten te lijf kunnen gaan.'

Nog niet gewonnen

Dat de strijd tegen internetpiraterij nog niet is gewonnen, blijkt ook uit de cijfers, ook al zijn deze dus flink aan het dalen. Tussen maart en mei werden nog steeds 78 miljoen muzieknummers illegaal gedownload. Series en films werden in die periode nog vijftig miljoen keer illegaal binnengehaald. Volgens onderzoeken van het IPO maakt een op de twintig internetgebruikers zich nog volledig schuldig aan internetpiraterij.

 

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.