Internet of Satellites: data in de orbit

Internet vanuit de orbit – altijd beschikbaar. Dat wil het Canadese bedrijf Kepler Communications met aantal satellieten rondom de aarde bereiken. Een grondstation moet daarbij altijd contact houden met een van de satellieten. Wanneer het project van start gaat, is nog niet duidelijk.

Satellieten bouwen en naar de ruimte brengen is vandaag de dag niet meer zo duur als een paar jaar terug. Sommige universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven schieten daarom eigen satellieten in de orbit. Contact houden met de satellieten is echter een ander verhaal: een satelliet is niet meer bereikbaar als het grondstation hem niet kan zien.

Satellieten

Verband van satellieten

Dat laatste wil Kepler Communications veranderen. Het bedrijf wil een verband van satellieten de ruimte insturen, in totaal 50. Kepler wil hiervoor kleine satellieten van het type Cubesat-3 gebruiken. Eén Cubesat is een kubus van 10 cm, de Cubesat-3 bestaat uit drie van deze kubussen en is dus 30 cm lang.

Volgens het concept moet minimaal één satelliet zichtcontact met de vijf meest gebruikte banen rondom de aarde hebben. Bovendien moet een van de satellieten altijd in de buurt van het grondstation zijn. Op die manier kan elke satelliet een grondstation bereiken. De overdrachtssnelheden moeten tussen 1 en 40 MBit/s liggen.

Eigen protocol

Dat klinkt gemakkelijker dan het in de praktijk is is. Want: de communicatieprotocollen die voor het internet op de aarde worden gebruikt, werken niet in de ruimte. Kepler Communications ontwikkelt daarom een eigen protocol voor de communicatie tussen de satellieten.

Wanneer het ‘Internet of Satellites’ beschikbaar komt, daarover laat Kepler Communications nog niets los. Op de website valt alleen te lezen dat het systeem al vanaf tien satellieten klaar is voor gebruik. Het is echter nog niet bekend wanneer de eerste satelliet in het heelal wordt geschoten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.