Slimme zorgrobot past op ouderen

In China is een zorgrobot ontwikkeld die kan controleren op insluipers en of er ergens een gaslek is. Deze robot, die voor het einde van het jaar verkrijgbaar wordt, gaat alleenwonende ouderen bijstaan bij de dagelijkse taken. Dit meldt China Daily.

Professor Zhou Fengyu (rechts) demonstreert de zorgrobot. [foto: Ju Chuanjiang/China Daily]

Professor Zhou Fengyu (rechts) demonstreert de zorgrobot. [foto: Ju Chuanjiang/China Daily]

Klein en slim

De robot is 62 centimeter hoog en heeft de naam Da Zhi, wat 'slim' betekent, meegekregen. De robot werd ontwikkeld door professor Zhou Fengyu van de universiteit van Shandong. Hij en zijn team van twintig wetenschappers van het Cloud Intelligent Robotics-laboratorium hebben er drie jaar aan gewerkt en voor het einde van het jaar moet hij in de winkel verkrijgbaar zijn.

Zorgrobot herkent insluipers

De robot heeft sensors waarmee hij zowel kan kijken als horen. Daarnaast gebruikt hij gezichtsherkenning en kan hij geuren opsporen. Via cloud computing leert hij nieuwe dingen bij en kan hij zijn eigen kennis delen met andere robots. Zodra de robot een persoon in huis tegenkomt die hij nog nooit eerder heeft gezien, stuurt hij een foto naar zijn eigenaar. Deze kan dan vervolgens bepalen of het om een insluiper gaat. Wanneer de eigenaar van de robot in huis een ongeluk krijgt, zoals een val, stuurt de robot een afbeelding naar de hulpdiensten.

Testtraject

Volgens het ontwikkelteam zorgen de verschillende sensors ervoor dat Da Zhi temperatuur en vochtigheid kan meten, een gaslek kan opsporen en dat hij vrij door de woning kan bewegen omdat hij obstakels herkent en uit de weg gaat. De zorgrobot moet ongeveer 10,000 yuan (1500 euro) gaan kosten. Voordat hij op de markt komt, wordt hij eerst bij een aantal families getest.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.