Pokémon Go stimuleert mobiel internet

Nintendo's nieuwe smartphonegame Pokémon Go is ongekend populair. Bij deze game moeten spelers met hun smartphone eropuit gaan. De échte wereld in om items te verzamelen, weg van een (eigen) wifi-netwerk. De game vereist echter wel een internetverbinding en kan dus niet goed gespeeld worden zonder mobiele dataverbinding via 3G of beter nog 4G.

Augmented reality

Bij Pokémon Go worden spelelementen gecombineerd met de echte fysieke wereld, zogeheten 'augmented reality'. Bij het steeds populairder wordende virtual reality is de speler vaak stationair en doorgaans binnen bereik van een wifi-netwerk. Mobiele data en netwerken spelen bij virtual reality geen grote rol. Voor augmented reality zijn ze echter wel van groot belang.

Pokémon Go is zonder internetverbinding niet speelbaar. Omdat spelers stad en land moeten afzoeken naar game-items die op de echte wereld worden geprojecteerd, is een goede 4G-verbinding (en dekking) van belang. De game haalt kaartgegevens, locaties enzovoort van internet. Wie geen mobiel internet heeft, zal zijn abonnement moeten aanpassen om de game optimaal te spelen. Zelfs in het dichtbebouwde Nederland is de wifi-dekking (en beschikbaarheid) daarvoor te beperkt.

Pokémon Go

Populariteit

Pokémon Go is niet de eerste augmented reality-game. Zo is de game Ingress uit 2012 meer dan 7 miljoen keer gedownload voor iOS en Android, met meer dan een half miljoen actieve spelers in 2014. Sommigen namen speciaal voor de game een data-abonnement. De populariteit van Nintendo's game is echter ongekend.

Hoewel Pokémon Go pas sinds kort beschikbaar is, is hij nu (in de VS) al vaker gedownload dan Tinder en bijna net zo vaak als Twitter. De gemiddelde speler besteedt er bovendien meer tijd aan dan aan top-apps als Facebook Messenger, Snapchat, Instagram of WhatsApp. De aandelen Nintendo zijn sinds 1983 niet meer zo veel in één dag gestegen.

Nieuwe stimulans

Pokémon GoEchte 'killer apps' voor mobiel internet zijn schaars. Ondanks de populariteit zal ook Pokémon Go geen enorme toename in datagebruik veroorzaken, zeker aangezien de game slechts zo'n 5 MB per half uur spelen verbruikt. Wat deze game en eventuele na- en opvolgers wel kunnen doen, is mensen uit hun 'wifi-zone' halen en ertoe verleiden mobiel internet (vaker) te gebruiken. Waar Pokémon al niet goed voor is ...

 

 

One comment on “Pokémon Go stimuleert mobiel internet

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.