OpenCellular: Facebook presenteert platform voor wereldwijd draadloos internet

Het sociale netwerk Facebook heeft zijn nieuw project OpenCellular gepresenteerd: een open-source platform dat de hele wereld van draadloos en mobiel internet kan voorzien. Het project bevat zowel de hard- als software en moet draadloze internetverbindingen naar afgelegen gebieden in de wereld, die tot nu toe nog geen internet hebben, brengen.

Volgens Facebook kan OpenCellular als wifi-basisstation worden gebruikt, maar ook draadloze verbindingen in het 2G-, 3G- of 4G-netwerk zijn mogelijk. Al naargelang wat nodig is, kunnen hard- en software precies aan de wensen worden aangepast. Op die manier kan het systeem flexibel in verschillende situaties worden gebruikt.

OpenCellular

Compacte en makkelijke hardware

De hardware bestaat uit een kleine doos die gemakkelijk op een zendmast of een boom kan worden vastgemaakt. Als stroomvoorziening kunnen verschillende mogelijkheden worden gebruikt, bijvoorbeeld batterijen of zonnepanelen. Dankzij een gemakkelijk te bedienen besturingssysteem moet vrijwel iedereen OpenCellular kunnen gebruiken.

Momenteel test Facebook OpenCellular nog in zijn hoofdkwartier in Californië. Met verschillende OEM- en ODM-partners wordt daarnaast al aan de ontwikkeling van de hardware gewerkt. Op dit momenten kunnen de medewerkers van Facebook al sms versturen, bellen en via 2G op internet.

Design verbeteren

Het finale design wordt open-source en is dus voor iedereen beschikbaar. In de toekomst wil Facebook het design verder optimaliseren om het betrouwbaarder en goedkoper te maken. Hiervoor wil het netwerk nauw samenwerken met de community.

De achterliggende gedachte van Facebook is uiteraard niet alleen filantropisch van aard. Een grotere beschikbaarheid van mobiel internet betekent voor het bedrijf een groter doelgroep voor zijn sociaal netwerk.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.