Peter van Uhm: “Strijden voor connectie”

“Je zult hier maar staan, als voormalig Commandant der Strijdkrachten, tegenover een volle zaal met vakmensen uit de ICT en Telecommunicatie,” stak Peter van Uhm van wal in zijn keynote tijdens het BTG Business Event. Zijn woorden zette menig toehoorder aan het denken: een connectie maken gaat namelijk niet alleen over techniek, maar ook – of misschien wel juist – over mensen.

Connectie

Kwetsbaarheid

“Als ik kijk naar wat ons verbindt, zie ik best veel raakvlakken. Ik weet wat het is om in de vuurlinie te staan en jullie hebben met de crisis ook grote klappen moeten opvangen. De uitdaging om risico’s in te schatten en dan de aanval te kiezen omdat dit in de meeste gevallen de beste verdediging is, hebben we ook gemeen. Waar andere stoppen, gaan wij door, want er is een doel te halen. Dat doel is onze drijfveer en om het te bereiken moeten we soms moeilijke keuzes maken. Maar wat als je niet in staat bent om je doelen na te jagen? Als iets ervoor heeft gezorgd dat je uit het veld geslagen bent? Dat je als het ware ‘disconnected’ bent met je omgeving? Wij kunnen ons gelukkig prijzen met de vele mogelijkheden die we krijgen, maar toch kan iedereen in een situatie komen waarin de communicatie op slot gaat. Dat is de kwetsbare kant van de mens en ik heb situaties gekend waarin mijn leven én dat van mijn mede-militairen in één seconde voorbij had kunnen zijn.”

Connectie in optima forma

“Ikzelf voel me in zo’n situatie als een labrador; ik schud met mijn oren en laat de spanning van mij afglijden. Daar prijs ik mezelf gelukkig om, maar er zijn anderen die dit geluk niet hebben. Jaarlijks krijgen mensen de diagnose Post Traumatisch Stress Syndroom. Ze raken dan de connectie met de maatschappij en hun sociale leven kwijt. En dan is het toch geweldig dat er een ‘maatje’ bestaat die in allerlei soorten situaties nieuw perspectief kan bieden!? Ik ben ambassadeur voor de Stichting Hulphond Nederland en zie met grote regelmaat wat een geweldig werk deze stichting verzet. Ze voorkomt isolement enkan mensenlevens veranderen door de inzet van hulphonden. Dat is een hele andere manier van connected zijn dan zoals u dat kent, maar ook heel belangrijk.”

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.