Rapport Vodafone: 2016 is het jaar van Internet of Things

Ruim driekwart van de ondernemingen gelooft dat het Internet of Things cruciaal zal worden voor hun toekomstige succes. Dat blijkt uit de onlangs gepubliceerde 4de IoT-barometer van dit jaar van Vodafone.

Bijna 1100 bedrijven onderzocht

De barometer meet vier maal per jaar wereldwijd de plannen van bedrijven voor wat betreft innovaties en investeringen in het Internet of Things (IoT). Met IoT wordt de ontwikkeling bedoeld van een nieuwe generatie apparaten en processen die middels netwerktechnieken geavanceerde mogelijkheden bieden. Je moet daarbij denken aan zelfrijdende auto's, slimme energiemeters en bewaking op afstand van woningen en bedrijven. Het onderzoek werd in april en mei van dit jaar uitgevoerd onder bijna 1100 bedrijven in onder meer Duitsland, Amerika, Engeland en Nederland.

Internet of Things vast onderdeel van IT-budget

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat bijna 90% van de bedrijven hun investeringen in IoT het afgelopen jaar hebben verhoogd. Iets meer dan 60% van de bedrijven die IoT een onderdeel van hun bedrijfsvoering hebben gemaakt, verklaart dat een 'significant' deel reeds is terugverdiend.

Voor Internet of Things maken de bedrijven intussen bijna net zoveel geld vrij als voor cloud computing en data-analyse. Dat komt neer op zo'n 24% van het IT-budget van de onderneming.

Nog een aantal cijfers uit het onderzoek:

 • 47% van de ondervraagde bedrijven gebruikt IoT-technologie als ondersteuning bij grote bedrijfsveranderingen;
 • 52% van ondernemingen in consumenten-elektronica gebruikt IoT-technologie bij de ontwikkeling van nieuwe smarthome-consumentenproducten;
 • 46% van de bedrijven zegt binnen 2 jaar nieuwe IoT-gebaseerde producten en diensten te gaan ontwikkelen.

Erik Brenneis, directeur van de IoT-afdeling van Vodafone zegt: "Driekwart van de bedrijven die we hebben geïnterviewd ziet in dat IoT een nieuwe industriële revolutie is. Het verandert de manier waarop mensen werken en leven. Bijna de helft van de bedrijven uit verschillende industrieën en landen hebben gezegd dat ze al bezig zijn om connected network intelligence in te passen in producten en processen."

Vodafone Internet of Things barometer 2016

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.