SoftBank koopt ARM voor Internet of Things

De Britse processorontwerper ARM wordt overgenomen door het Japanse bedrijf SoftBank. De ontwerpen van ARM worden gebruikt in de meeste smartphones en tablets, maar ook in bijvoorbeeld Internet of Things-toepassingen. SoftBank koopt ARM voor circa 29 miljard euro, zo meldt The Wall Street Journal.

Dominant in de mobiele sector

softbank-koopt-ARMARM maakt zelf geen chips, maar geeft zijn ontwerpen in licentie aan anderen. Ontwerpen van het bedrijf worden bijvoorbeeld door Samsung en Apple gebruikt om eigen chips mee te ontwikkelen. Maar ook chipfabrikanten zoals Qualcomm maken gebruik van ARM's ontwerpen voor hun chips. Die vinden veel afname bij fabrikanten van smartphones en tablets. Zo heeft Samsung apparaten met Qualcomm-chips en met eigen chips, allen gebaseerd op ARM-ontwerpen. Circa 90% van de smartphonemarkt heeft 'ARM inside'. Qualcomm-chips (met ARM-ontwerpen) hebben 86% marktaandeel bij LTE-modems voor telefoons.

Goede investeringen

internet-of-thingsHet Japanse SoftBank koopt ARM dus, en wordt hiermee in een klap een grote speler op de chipmarkt. Volgens SoftBank topman Masayoshi Son is de overname een signaal dat het bedrijf nu groots inzet op het Internet of Things. SoftBank wil een hoofdrol spelen op deze markt. Mr. Son, de oorspronkelijke oprichter van SoftBank, nam onlangs het roer weer over van zijn opvolger, die in juni vertrok. Son heeft in het verleden goede aankopen gedaan, zo wordt zijn investering van 20 miljoen dollar in het Chinese Alibaba nu gewaardeerd op circa 65 miljard. Een andere SoftBank-investering, in mobiele games-ontwikkelaar Supercell (maker van het populaire Clash of Clans) is onlangs voor bijna 9 miljard dollar van de hand gedaan.

Gevolgen van de overname

Volgens CEO Simon Cegars van ARM heeft de overname geen grote gevolgen voor de bedrijfsvoering van ARM. Het bedrijf blijft op dezelfde manier werken, maar kan in de woorden van Segars "meer doen, in een hoger tempo en met meer investering." De komende jaren komen er bij ARM 1500 banen bij in het VK en ook daarbuiten wordt het personeelsbestand uitgebreid. De overname zou kunnen leiden tot snellere chip-ontwikkeling en goedkopere chips, wat gunstig zou zijn voor de doorbraak van het Internet of Things.

One comment on “SoftBank koopt ARM voor Internet of Things

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.