Mobiel bereik in tunnels moet beter

Zowel in spoortunnels als in autotunnels is het bereik van het mobiele netwerk vaak slecht. De problemen zijn kleiner bij 4G-netwerken, maar nog steeds aanzienlijk. Gesprekken tussen ProRail, Rijkswaterstaat en providers moeten in de toekomst zorgen voor beter mobiel bereik in tunnels.

Risico's van slecht bereik

mobiel bereikEen wegvallende dataverbinding in een tunnel is vervelend en zorgt voor haperingen. Maar de smartphone of een ander apparaat herstelt de verbinding meestal snel als de tunnel is verlaten, zodat gebruikers alleen last hebben van een hapering. Bij telefoongesprekken wordt het gesprek echter afgebroken als de verbinding wegvalt. Voor hulpverleners moet het C2000-systeem toegankelijk zijn in tunnels, zo staat in het Bouwbesluit. Dit systeem staat echter niet bekend als erg betrouwbaar. Het ontbreken van een 'normaal' mobiel netwerk kan dus van levensbelang zijn. Ook voor gewone gebruikers kan het verbreken of niet kunnen opzetten van een telefoongesprek grote gevolgen hebben.

Overleg met providers gewenst

Vodafone wil dat het Nederlands Bouwbesluit nog eens kritisch bekeken wordt. Operators moeten al vooraf betrokken worden bij tunnelbouw voor een goede mobiele dekking. Werkzaamheden achteraf uitvoeren is duur, complex en te laat. Ook KPN wil dat exploitanten van (spoor)tunnels en providers met elkaar om tafel gaan. Naar aanleiding van de gebrekkige dekking in de spoortunnel in Delft zijn ook kamervragen over dit onderwerp gesteld. Mobiele dekking in deze tunnel is pas na de ingebruikname gerealiseerd.

Beter mobiel bereik in tunnels gepland

mobiel bereikStaatssecretaris Dijkstra (Infrastructuur en Milieu) heeft mede namens de Ministers van Infrastructuur en Milieu van Economische Zaken geantwoord op deze vragen. Spoorbeheerder ProRail is samen met mobiele operators bezig om in de toekomst sneller mobiel bereik in spoortunnels te realiseren. Ook wegbeheerder Rijkswaterstaat voert gesprekken met providers om het proces rond de aanleg te verbeteren. Zo moet er in de ruim 2 km lange Koning Willem-Alexandertunnel (A2) 'rond de oplevering' mobiel bereik zijn. Er gloort licht aan het eind van de tunnel.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.