Markt voor smartwatches stort in door Apple Watch

Het marktonderzoekbureau IDC heeft getallen over de verkoop van smartwatches in het tweede kwartaal van 2016 gepubliceerd. Volgens het rapport werden er in dit kwartaal dit jaar veel minder slimme horloges verkocht dan in hetzelfde kwartaal afgelopen jaar. Het aantal daalde van in totaal 5,1 miljoen naar 3,5 miljoen. Dat komt neer op een daling van 32 procent.

smartwatch IDC

Apple Watch minder verkocht

De belangrijkste reden voor het instorten van de verkopen waren de veel slechtere verkoopcijfers van de Apple Watch. Verkocht het bedrijf uit Cupertino in het tweede kwartaal van 2015 nog 3,6 miljoen horloges, in het het tweede kwartaal van 2016 zijn dat er nog maar 1,6 miljoen.

Volgens IDC is er voor deze daling echter een logische reden. Afgelopen jaar was de Apple Watch nog nieuw, nu wachten geïnteresseerde klanten al op het nieuwe model dat in september wordt verwacht. Maar zelfs met deze slechtere cijfers is Apple nog met grote afstand marktleider. Samsung staat op de tweede plaats met 0,6 miljoen verkochte apparaten – dat is net iets meer dan een derde van Apples verkochte exemplaren.

Samsung op de tweede plaats

In tegenstelling tot Apple kon Samsung zijn verkoopcijfers wel verbeteren ten opzichte van afgelopen jaar. In het tweede kwartaal van 2015 verkocht het Zuid-Koreaanse bedrijf nog 0,5 miljoen horloges. Ook voor Lenovo op plaats 3 ging het vooruit. Afgelopen jaar werden 0,2 miljoen smartwatches verkocht, nu zijn het er 0,3. Op plaats vier en vijf volgen en LG en Garmin. Allebei hebben ook meer smartwatches verkocht.

Deze betere cijfers op de plaatsen twee tot en met vijf konden de daling bij de Apple Watch echter niet compenseren. Het is erg waarschijnlijk dat de smartwatchmarkt na de presentatie van de tweede versie van Apple’s horloge afhankelijk blijft van de maker van de iPhone.

One comment on “Markt voor smartwatches stort in door Apple Watch

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.