Maak een operatie mee vanaf je smartphone of via Virtual Reality

Vandaag is het mogelijk een ingewandsbreukoperatie mee te maken. Het is niet dat er fysiek over de schouder van de chirurg meegekeken kan worden. Wél via een Virtual Reality bril. Of via de 360 graden-beelden op een smartphone.

Chirurg

De operatie wordt uitgevoerd door Shirin Towfight, een erkende chirurg die de operatie doet in haar eigen Beverly Hills Hernia Center. ‘Een uitstekende manier voor studenten en chirurgen om een operatie mee te maken, wat normaliter lastig is omdat ze anders fysiek toegang zouden moeten krijgen tot de operatiekamer’, liet Towfight aan CNBC weten.

‘Voordat we met deze technologie konden werken was live-streaming alleen mogelijk vanuit het perspectief van de chirurg’, legt Towfight uit dat met de 360 graden-techniek nieuwe mogelijkheden ontstaan. ‘Kijkers hadden toen niet de mogelijkheid om een goed overzicht van de operatiekamer te hebben en de operatie in detail te zien. Nu is het mogelijk om precies te zien waar de gereedschappen geplaatst worden en hoe de rest van de staf zijn werk doet tijdens de operatie.’

Virtual Reality vernieuwing in chirurgisch onderwijs

Het online platform GIBLIB zal de operatie live uitzenden. Het platform is in het leven geroepen om chirurgen en medische studenten video’s van lezingen en operaties met elkaar te laten delen. ‘Dit is een grote verandering voor chirurgisch onderwijs’, meent Brian Conyer, de CEO van GIBLIB. ‘Wij zijn een technologisch bedrijf dat manieren wil vinden die chirurgen wereldwijd helpen te verbeteren. Daarnaast zoeken we naar mogelijkheden om de manier waarop chirurgische informatie gedeeld wordt te moderniseren.’

Voor de opname wordt gebruikgemaakt van een 360 graden 4K-camera. ‘Deze is makkelijk te bedienen en is niet groter dan een honkbal’, weet Towfight die de aanwezigheid van de camera niet als extra druk ervaart. ‘Dit is voor educatieve doeleinden en ik heb me altijd al docent gevoeld. Zeker als studenten in mijn operatiekamer meekijken. Wat dat betreft zie ik dus geen verschil met de operatie van aanstaande donderdag.’

De operatie is donderdag te zien op de site van GIBLIB en begint om 20.00 uur Nederlandse tijd. Om te kijken moet wel een account aangemaakt worden. In onderstaand filmpje wordt verteld met welke mogelijkheden via de smartphone gekeken kan worden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.