Omzet KPN krimpt verder in overgang naar volledig ICT-bedrijf

KPN heeft zijn kwartaalcijfers voor het tweede kwartaal van 2016 bekendgemaakt. Zowel de omzet als winst van het telecomconcern daalde. Er is nog wel groei op de consumentenmarkt, maar in vergelijking met voorgaande kwartalen is deze minder geworden. Op de consumentenmarkt kon KPN altijd profiteren van de vraag naar zijn tv-dienst Interactieve TV, maar door sterke concurrentie is de groei van afgenomen.

Ook al daalden winst en omzet, het telecombedrijf presteerde boven de verwachting van de analisten. "We zijn goed op weg met de strategie die we in maart hebben gepresenteerd. In het tweede kwartaal van 2016 zagen we opnieuw sterke groei in gebundelde diensten", aldus CEO Eelco Blok.

KPN

Harde cijfers KPN

In het tweede kwartaal behaalde KPN 4,3 procent minder omzet. Het positieve effect van klantgroei in de consumentenmarkt werd tenietgedaan door een lagere verkoop van hardware.

Deze omzet leverde het telecomconcern een bedrijfsresultaat op van 579 miljoen euro, terwijl analisten rekenden op 565 miljoen euro. De daling van het bedrijfsresultaat schreef KPN toe aan een lagere omzet in de zakelijke markt in combinatie met investeringen in het behouden van klanten in de consumentenmarkt. Onder de streep verdiende het telecombedrijf afgelopen kwartaal netto 162 miljoen euro.

Analyse BTG

BTG erkent de overgangsfase waarin KPN zit.

[userquote user="0"]We zien dat KPN al enige tijd de nodige stappen onderneemt om de transitie naar een volledig ICT-bedrijf te maken; dus zowel Informatie als Communicatie Technologie. Dat gaat echter niet geheel vlekkeloos en neemt tijd in beslag.[/userquote]

Zo signaleert BTG dat KPN enerzijds te maken heeft met het feit dat zakelijke afnemers oudere, klassieke, data- en telecommunicatie-diensten en -producten uitfaseren. Hieronder vallen bijvoorbeeld ISDN-lijnen, een verouderde technologie voor datacommunicatie, waarvoor in de zakelijke markt nauwelijks meer emplooi is.

[userquote user="0"]Anderzijds slaagt KPN er nog niet in voldoende mate in om die omzetdaling te compenseren door de verkoop van nieuwe diensten en producten aan de (groot)zakelijke afnemers. Ontwikkelingen zoals telefonie via internet worden door organisaties in rap tempo omarmd. Het zijn marktsegmenten waarin de concurrentie van zowel traditionele telecomaanbieders als nieuwkomers (denk aan Amazon, Google en Microsoft) bijzonder groot is. Hetzelfde geldt voor cloud-diensten: ook hier is het aanbod zeer groot. Daarbij speelt ook nog dat KPN zelf op dit vlak een betrekkelijke nieuwkomer is en dat de grootzakelijke klanten voor complexe ICT-oplossingen veelal op hun bestaande ICT-dienstverleners (zoals Hewlett-Packard, IBM en Oracle) vertrouwen.[/userquote]

Op de goede weg

BTG bevestigt echter ook de stelling van Eelco Blok dat het telecombedrijf op de goede weg is:

[userquote user="0"]Vooruitkijkend naar de toekomst, wat altijd een moeilijke exercitie is, denken wij echter wel dat KPN op de goede weg is. Het vergt alleen veel tijd, moeite en middelen om het beoogde doel van een volledig ICT-bedrijf te bereiken. Het helpt uiteraard wel dat KPN blijft investeren in zowel de dienstverlening, de netwerkinfrastructuur (mobiel en vast) als nieuwe innovatieve technologieën zoals LoRA.[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.