Geslaagde test 4G-netwerk openbaar vervoer

Passagiers bellen en internetten al langer via 4G in het openbaar vervoer. Er is nu echter een geslaagde test uitgevoerd waarbij men alle bedrijfskritische en overige interne communicatie via 4G/LTE liet verlopen. De test werd uitgevoerd door het Franse RATP en Nokia.

Een enkel netwerk voor alles

test 4g-netwerkMomenteel word in het openbaar vervoer vaak gebruikgemaakt van een combinatie van verschillende netwerken. Daarbij worden zowel wifi, portofoons, als 3G- en 4G-netwerken ingezet voor de communicatie. De geslaagde test maakte deel uit van het R&D SYSTUF (SYStème Télécom pour les Transports Urbains du Futur) project, waar RATP en Nokia aan deelnemen. RATP is de beheerder van het openbaar vervoer in Parijs en omgeving en vervoert jaarlijks zo'n 3 miljard passagiers. De test, waarbij alle communicatie verliep via een 4G LTE-netwerk, werd uitgevoerd op de Paris Metro Line 14 met een test-treinstel (zonder passagiers).

Kritische test 4G-netwerk

Voor de test werd door RATP bepaald welke applicaties door het netwerk ondersteund moesten worden en aan welke voorwaarden voldaan moest worden voor een geslaagde test. De betrouwbaarheid van het netwerk is van levensbelang als 4G in de praktijk ingezet wordt. Het netwerk is dan verantwoordelijk voor gegevensstromen van kritische applicaties. Denk daarbij aan zaken zoals treinbesturing, videobeelden van treinen en perrons, interne communicatie, informatieverschaffing aan passagiers in treinen en op perrons en diensten voor onderhoud en supervisie. Ook bij de Nederlandse NS is de wens van betrouwbare mobiele communicatie actueel.

Betrouwbaar

Het zal nog wel etest 4g-netwerkven duren voordat 4G (of 5G) de huidige mengelmoes van technologieën vervangt. De geslaagde test is echter een mooi bewijsstuk voor de betrouwbaarheid van moderne 4G-netwerken voor kritische toepassingen. In Nederland wordt bijvoorbeeld door hulpverleners nog gebruikgemaakt van het C2000-systeem. Dit is in de praktijk echter niet altijd even betrouwbaar gebleken. Ook hier zou 4G een alternatief kunnen zijn, zeker als de dekking overal - ook in tunnels - goed gerealiseerd kan worden.

One comment on “Geslaagde test 4G-netwerk openbaar vervoer

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.