Facebook doet tweede poging voor Wifi-dienst in India

Facebook gaat voor de tweede keer proberen om de inwoners van India massaal achter internet te krijgen. Een eerdere poging strandde in februari van dit jaar. Plan B ligt inmiddels klaar. Deze moet een opmaat worden om het bereik van het social medium flink te vergroten.

Facebook India

Express Wifi

Dit moet gebeuren met het project Express Wifi: een project waarmee Facebook probeert om internet beschikbaar te maken in grotere delen van de wereld. De bedoeling is dat lokale ondernemers en providers data verkopen aan gebruikers zodat die connectie krijgen met internet op een beduidend goedkopere manier dan via de reeds bestaande data-pakketten.

'Als mensen de mogelijkheid hebben om snel, betaalbaar en betrouwbaar internet aan te schaffen, hebben ze ook de mogelijkheid om een breed scala aan informatie te ontdekken, zoals nieuws, educatie, gezondheid, vacatures, entertainment én communicatiemiddelen zoals Facebook', laat Facebook via een statement weten. Inmiddels loopt een pilot waarbij 125 hotspots, voornamelijk buiten de steden van India, operationeel zijn.

Verbod op Free Basics

Begin dit jaar probeerde Facebook in India Free Basics te lanceren. Hierbij was het mogelijk voor gebruikers om een beperkt en vastgelegd gedeelte van internet te bereiken voor een lage prijs. Facebook voerde een heftige lobby om dit project voet aan de grond te laten krijgen in het Aziatische land, maar stuitte op veel weerstand. Critici repten over 'digitale kolonisatie' omdat het aanbod van internettoegang bepaald was en vooral gericht leek op het groter maken van Facebook.

Netneutraliteit

In februari van dit jaar besloot de Indiase overheid Free Basics te verbieden omdat het in strijd is met internet-neutraliteit: het principe dat alle data op dezelfde manier moet worden aangeboden. De grootste tegenslag die het succesvolle internetbedrijf ooit incasseerde, was een feit.

Facebook

Het project Express Wifi  is onderdeel van Facebook's project Internet.org. Hiermee wil de social media-reus de hele wereld achter internet krijgen. Ongeveer tweederde van de wereldbevolking kan niet online en dat moet zo spoedig mogelijk veranderen volgens Mark Zuckerberg en consorten. Ook OpenCellular maakt deel van Facebooks plannen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.