Getouwtrek over 4G LTE in unlicensed spectrum

Om het volgepakte mobiele telecomnetwerk meer ademruimte te geven, wordt voorgesteld om de 5-GHz-wifiband te gebruiken voor 4G LTE-datatransport. Maar de WiFi Alliance ziet deze LTE in unlicensed spectrum niet zitten.

LTE-UHet idee achter dit voorstel van chipfabrikant Qualcomm (pdf-bestand), is de zeer grote bandbreedte in de 5-GHz-band, die vaak niet of slecht gebruikt wordt, aan te wenden via de zogenaamde Carrier Aggregation-techniek in 4G-netwerken. Hiermee kan theoretisch een extra downloadcapaciteit van circa 1 gigabit per seconde (Gbps) worden bereikt. Er kunnen vijf extra kanalen worden opgebouwd in dit wifi-spectrum.

LTE in unlicensed spectrum

Naast Qualcomm, dat negentig procent van alle smartphones voorziet van chips, zijn grote netwerkleveranciers als Ericsson, Nokia en Huawei groot voorstander van 'LTE in unlicensed spectrum' of LTE-U, zoals het het voorgestelde co-gebruik van het wifi-netwerk officieel heet.

Voor LTE-U is een zogenaamde 'listen before talk'-techniek ontwikkeld. Deze luistert of er een wifi-signaal is en als er geen signaal ontvangen wordt, kan er kortstondig worden gezonden. Vervolgens wordt er weer geluisterd alvorens er opnieuw gezonden kan worden. Volgens de voorstanders van LTE-U wezen tests uit dat dit mechanisme ervoor zorgt dat bestaande 5GHz-wifinetwerken geen tot nauwelijks storing ondervinden van het medegebruik.

WiFi Alliance geen voorstander

Deze visie wordt echter niet onderschreven door de WiFi Alliance (Vereniging van alle grote producenten van wifi-apparatuur). Zij zijn bang dat het medegebruik tot juist zeer veel verstoringen leidt en bereiden een eigen testvoorstel voor. De laatste versie hiervan stemt Qualcomm echter niet hoopvol. Volgens het bedrijf ontbreekt de technische onderbouwing en is het plan fundamenteel anti-LTE-U.

Vertraging in standaardisatieproces

Het gevaar bestaat dat het hele standaardisatieproces hierdoor zwaar vertraagd wordt. Als de beide kampen er samen niet uitkomen, zal de FCC (Federal Communications Commission) uiteindelijk een eindoordeel moeten vellen. Dit kan een tijd duren, terwijl de mobiele industrie schreeuwt om extra bandbreedte voor de exploderende databehoefte van het gemiddelde 4G-netwerk.
Ook voor Nederland is deze discussie zeer relevant omdat LTE-U in combinatie met de in Nederland vrije 4G DECT-guardband (1800 MHz) de unieke mogelijkheid creëert om een 4G-netwerk te creëren met een datatransmissiesnelheid van meer dan 1 gigabit per seconde per picocell in unlicensed band. Hierdoor kunnen bedrijven langjarige investeringen doen in operatoronafhankelijke netwerken. Aangezien zowel een picocell in de guardband als een 5Ghz LTE-U-cell een beperkt bereik hebben, biedt deze combinatie een capaciteit die in de komende jaren ruim voldoende zal zijn.

BTG volgt de ontwikkeling hiervan nauwkeurig en houdt u via de website op de hoogte.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.