Test je downloadsnelheid met Fast van Netflix

Wanneer de series en films van Netflix haperen of niet overschakelen naar een hogere resolutie, kan dat aan een trage (mobiele) netwerkverbinding liggen. Nu heeft de streamingdienst een smartphone-app beschikbaar gesteld waarmee je je downloadsnelheid kunt controleren.

De app voor Android en iOS werkt hetzelfde als de website fast.com die Netflix in het voorjaar heeft geopend. De meting van de downloadsnelheid duurt slechts enkele seconden en toont dan het gemiddelde.

Downloadsnelheid Fast iOS

Zo werkt de app

Meteen na een tik op het app-icoontje begint de meting, instellingen zijn er niet. Net zoals bij het streamen van video zoekt de app eerst geschikte servers uit het distributienetwerk van Netflix, Open Connect CDN. Deze mogen niet overbelast zijn en moeten vlakbij de ontvanger liggen. Daarna begint de app via meerdere parallele verbindingen gegevens te downloaden. Uiteraard wordt hiermee je databundel belast als je dit met je mobiele internetverbinding doet. Als IPv6 beschikbaar is, geeft de app de voorkeur aan dat protocol.

Geen upstream-meting

Bij snelle verbindingen met korte pakketdownloads toont de app al gauw het gemiddelde, namelijk al na een paar seconden. Is de verbinding wat trager en gaan er eventueel nog pakketten verloren, duurt het zo’n 20 seconden.

In tegenstelling tot andere testaanbieders zoals speedtest.net, dat inmiddels overigens zonder flash in de browser werkt, meet de Netflix-app geen upstream, dus de snelheid van de upload. Voordeel is dan wel dat de app geen reclame bevat en met 1,2 MB (iOS) bijzonder klein is. Zoals gebruikelijk bij deze gratis tools en Netflix in het algemeen, zal de streamingdienst de gegevens voor statistische doeleinden verzamelen.

One comment on “Test je downloadsnelheid met Fast van Netflix

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.