Nederlandse smartphones het vaakst op wifi

Smartphonegebruikers in Nederland zijn de grootste wifi-gebruikers ter wereld. Maar liefst 70 procent van de tijd wordt er gebruikgemaakt van wifi in plaats van 3G of 4G. Dat blijkt uit een onderzoek van OpenSignal.wifi

Wifi

Hoewel er een ruime beschikbaarheid is van 3G- en 4G-netwerken, is in zo'n beetje de helft van alle landen wifi de favoriete manier om online te gaan. Er is in het onderzoek niet gekeken naar de hoeveelheid data die wordt verbruikt, maar naar het aantal minuten dat smartphonegebruikers online zijn. Nederland staat met een percentage van 70,5 ruimschoots bovenaan, gevolgd door China (63,16%) en Nieuw-Zeeland (62,96%).

Een verklaring voor de hoge score van Nederland weet OpenSignal niet te geven. In de meeste landen met vergelijkbare omstandigheden is het verbruik juist laag. Wellicht heeft het met de Nederlandse mentaliteit 'geen cent teveel' te maken, want er zijn nog altijd veel Nederlanders die te maken hebben met een datalimiet. Om je mobiele data te sparen, is het gebruik van wifi natuurlijk ideaal.

Snelheid

Als er wordt gekeken naar de snelheid van 3G- en 4G-verbindingen, staat Nederland met gemiddeld 22,68 Mbps op de zevende plek. Die lijst wordt aangevoerd door Zuid-Korea, waar gemiddeld een snelheid van 41,34 Mbps wordt gehaald. De tweede en derde plek worden ingevuld door respectievelijk Singapore (31,19 Mbps) en Hongarije (26,16 Mbps). Gaat het om de beschikbaarheid van 3G en 4G, dan komt Nederland niet verder dan een dertiende plaats, met 92,49 procent. Zuid-Korea voert ook hier de boventoon, met een dekkingspercentage van 98,54 procent. De tweede plaats is voor Japan (95,52 procent), de derde plaats voor Israël (95,23 procent).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.