Politie voorkomt inbraak met Pokémon Go

Traditioneel gezien zijn er in de zomer meer inbraken dan in de rest van het jaar. Nu melden politiekorpsen dat die piek dat jaar achterwege is gebleven. In Nijmegen bijvoorbeeld, waren er in de zomermaanden tot nu toe 137 woninginbraken, tegenover 153 vorig jaar en ook andere regio’s bemerken de tendens. Waardoor worden de inbrekers tegengehouden?

Politie en Pokémon Go

Het slechte weer speelt mee

Een duidelijkere verklaring heeft de politie niet. Het kan te maken hebben met het weer. Deze zomer gaat zeker niet de boeken in als de mooiste ooit: het leek eindeloos te regenen en echt warm werd het ook al niet. Normaal hebben mensen op zomeravonden de ramen en deuren open, terwijl ze zelf nog in de achtertuin zitten. Dat zal dit jaar minder vaak het geval zijn geweest. Minder gelegenheid tot insluipingen dus.

Maar het kan ook zomaar te maken hebben met dé hype deze zomer: Pokémon Go. De virtuele monstertjes zitten op de gekste plekke en waar Pokémon zitten, vind je mensen – vaak hele groepen. Dat weerhoudt potentiële inbrekers, die zitten niet te wachten op al die extra ogen.

Politie zet Pokémon Go in

De politie in Vlaardingen zet de Pokémon Go-hype zelfs actief bij het terugdringen van criminaliteit. Op plekken waar het nodig is, plaatsen zij zogenaamde ‘lures’: deze genereren een halfuur lang extra veel Pokémon en daar komen spelers maar wat graag op af. Het inzetten van een lure kost zestig cent.

De politie kiest de locaties en de tijden zorgvuldig. Een wijkagent legt het uit op de website van de politie: ‘Op basis van aangiftes, meldingen en historische gegevens kunnen we bepalen op welke plekken de kans op een inbraak of diefstal het hoogst is. Maar we kunnen de paal ook aanzetten rond sluitingstijd nabij winkels. Bij winkels komen rond sluitingstijd vaker overvallen voor. De drukte van al die Pokémon Go-spelers zal criminelen afschrikken.’ Hoelang deze methode nog effectief blijft is nog maar de vraag: de hype komt natuurlijk ooit wel weer ten einde.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.