Nederland is kampioen in wifi-gebruik

Deze week publiceerde Open Signal zijn eerste Global State of Networks-rapport.Hierin worden de prestaties van netwerken in meer dan negentig landen beschreven. Nederland prijkt op de eerste plaats voor wat betreft wifi-gebruik.

Providers_zendmast_wifi

Nederland

De eerste plaats in bijna alle categorieën wordt ingenomen door Zuid-Korea. De gemiddelde downloadsnelheid ligt in dat land boven 40 Mbps en in meer dan 98% van de tijd is er een 3G- of 4G-signaal gemeten. Nederland staat op een zevende plaats met een gemiddelde downloadsnelheid van ca. 22 Mbps. Singapore, Hongarije, Australië, Noorwegen en Denemarken scoren allen gemiddeld een hogere downloadsnelheid en staan boven Nederland. Verder valt op dat in veel omringende landen de beschikbaarheid en downloadsnelheden gemiddeld veel lager liggen dan in Nederland. Op het gebied van de outdoor- en indoor-beschikbaarheid van een 3G- of 4G-signaal scoort Nederland nog slechter. Ons land staat op plaats 13 met een 3G- of 4G-beschikbaarheid van 92%.

Wifi

Qua wifi-gebruik neemt Nederland echter de eerste plaats in. Bijna 70% van de tijd zijn Nederlandse smartphones aangesloten op een wifi-netwerk. Dit is wereldwijd de hoogste score. Opmerkelijk is dat in een land als Zuid-Korea dit rond de 50% ligt. Hieruit zou je kunnen concluderen dat het gebruik van wifi afneemt naarmate het 4G-signaal sterker wordt.

12 miljard metingen

Open Signal voerde voor deze rapportage meer dan twaalf miljard metingen uit. In totaal werden tot eind juli 2016 over een periode van ruim 80 dagen meer dan 800.000 verschillende gebruikers gemeten. Zij hebben de gratis Open Signal-app op hun iOS- of Android-device geïnstalleerd. Op de achtergrond worden de metingen op regelmatige basis uitgevoerd zonder dat de gebruiker er wat van merkt.

Conclusie

Als in Nederland door de vier operators VoWiFi (het voeren van telefoongesprekken via wifi) wordt geïmplementeerd, zou Nederland gezien het blijkbaar overal aanwezige wifi-netwerk wel eens snel op een veel hogere plaats kunnen belanden. Immers er is nu in blijkbaar 8% van de tijd geen gesprek mogelijk, terwijl er vaak wel een wifi-signaal aanwezig is.

 

[userquote user="906"]

De inrichting, financiering en het beheer van de benodigde infrastructuur voor in- en outdoor mobiele communicatie vormt voor veel zakelijke afnemers een complex en omvangrijk thema. Als eigenaar of beheerder van een gebouw of gebouwencomplex wil je de diverse vraagstukken die hieraan ten grondslag liggen (kosten)efficiënt inrichten, waarbij je overzicht wil houden over de toegang en het gebruik van mobiele communicatie binnen je eigen omgeving. WiFi wordt al sinds jaar en dag hiervoor ingezet, vooralsnog voor veel mobiele datacommunicatietoepassingen, en is in deze een betrouwbare pijler gebleken.

Uitbreiding voor spraak (VoWiFi), maar ook messaging, is al lange tijd een wens, waarmee spraak-, messaging en datacommunicatie volledig kunnen worden geïntegreerd. Een vraag hierbij is welke mate van bedrijfszekerheid hiermee kan worden geboden, vooral voor de borging van kritieke communicatiedoeleinden.

BTG wil in samenwerking met de leden en partners uit de markt graag vervolgonderzoek naar dit onderwerp doen. Zo ook in relatie tot het vraagstuk in hoeverre de diverse in- en outdoor infrastructuren en technieken complementair aan elkaar kunnen worden ingericht. Bijvoorbeeld in hoeverre kunnen WiFi (met toch een meer locale netwerkfocus) en LTE elkaar verrijken en versterken? Geografische gezien is Nederland toch een kleiner land dan andere landen binnen en buiten de EU, wat deels ook de populariteit van WiFi in Nederland verklaart. In internationaal verband zal breder moeten worden nagedacht over een adequate, brede inzet van de diverse infrastructuren en technieken, omdat de beschikbaarheid van communicatie en (zakelijke) dienstverlening voor veel van ook onze leden een internationale scope hebben. Standaardisatie van infrastuctuur maakt tevens onderdeel uit van deze discussie, een thema waaraan ook vanuit BTG wordt gewerkt.

[/userquote]

 

BTG-sessie

In navolging van de themasessie indoordekking van eerder dit jaarorganiseert BTG op 22 september, in samenwerking met Huawei, een grotere themabijeenkomst “Netherlands Small Cell Industrial Summit”. Als sprekers zullen hier onder andere TNO en P3 hun opwachting maken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.