IoT zorgt voor veilig verkeer

Het verkeer en internet of things zijn twee nauw verbonden items. De zelfrijdende auto zal in het komende decennium het vervoer rigoureus veranderen en de veiligheid aanzienlijk verhogen. Maar ook nu al zorgt IoT voor veiligere auto’s en wegen.

verkeer

Weggebruikers

Het gros van de ongelukken wordt veroorzaakt door menselijk falen, zoals niet opletten, roekeloos rijgedrag, rijden onder invloed, et cetera. Verkeersregels en -wetten moeten dit gedrag in goede banen leiden, maar dat lukt lang niet altijd. Meetapparatuur in auto’s koppelt zaken als (bochten)snelheid en acceleratie, maar ook gordelgebruik of rijtijd, terug naar de automobilisten. Zo krijgen die meer inzicht in hun rijgedrag en kunnen ze dit aanpassen. Bovendien helpen dergelijke systemen ook onderweg, met waarschuwingen voor gevaarlijke situaties of als een chauffeur niet oplet.

De weg

Niet alle ongelukken komen echter door menselijke fouten; ook weercondities of slechte wegen eisen hun tol. Het Franse Hikob verwerkt sensoren in de weg, welke de staat van bruggen en asfalt monitoren en files en opstoppingen terugkoppelen naar slimme auto’s, zodat die op tijd gewaarschuwd worden. In Engeland worden ook spoorwegen al voorzien van IoT-sensoren die de staat van het spoor monitoren. Deze meten wanneer onderhoud vereist is, maar ook als er bijvoorbeeld overstromingen zijn.

Veilig verkeer

Het verkeer is een van de grootste domeinen waarin IoT de komende jaren een sterke invloed op zal hebben. In 2015 kwamen er alleen al in Nederland 621 mensen om in het verkeer; waarvan 224 automobilisten, 185 fietsers en 57 voetgangers. Het is een stijging van 9 procent ten opzichte van 2014, wat aantoont dat de huidige veiligheidsmaatregelen nooit afdoende zullen zijn.

IoT kan de komende jaren die kentering wel teweegbrengen: door auto’s, wegen en randverschijnselen aan elkaar te koppelen, worden verkeersdeelnemers gewaarschuwd voor de omstandigheden én voor zichzelf. Als zelfrijdende auto’s uiteindelijk nog meer gevaren kunnen uitbannen, zal de weg alleen maar veiliger worden en gaat de wereld er heel anders uitzien.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.