Google gaat bedrijven met irritante pop-up-reclames straffen

Het is hoogstwaarschijnlijk een irritatie bij iedereen: van die reclames die het hele beeld bevuilen en waar je op zoek moet naar het kruisje om het weg te klikken. Google denkt er in ieder geval ook zo over en heeft besloten tot actie over te gaan. Websites die zich schuldig maken aan het brengen van grote pop-up-advertenties worden door Google bestraft door het sterkste middel dat de zoekmachine-site in huis heeft: lagere klasseringen bij zoekresultaten.

Algoritmes

Nu is het zo dat honderden algoritmes de positie bepalen die een bedrijf haalt na een zoekverzoek op Google. Het is dus niet vanzelfsprekend dat een site gelijk veel plaatsen moet inleveren bij advertenties. Indien de site namelijk voor het overige wél de informatie biedt die een zoekopdracht vraagt, blijft deze hoog in de resultaten staan. Wel is het zo dat bij gelijkwaardige sites het al dan niet hebben van irritante pop-ups invloed heeft op de ranking.

Dat een dergelijke actie van Google tot resultaten kan leiden, blijkt wel uit het verleden. Vorig jaar kregen sites die niet mobiel-vriendelijk waren dezelfde behandeling en daalden op de resultaat-ranglijsten. Nu, een jaar verder, zijn inmiddels 85 procent van de websites zover dat deze op zowel een smartphone als een desktop goed te lezen is.

Herstellen

Google geeft uiteraard ook aan wát er precies moet verdwijnen om ook begin volgend jaar nog zo goed mogelijk gevonden te worden.

 • Een pop-up die het grootste gedeelte van de content bedekt. Zowel in het geval je via een zoekopdracht op de pagina komt of dat dit gebeurt tijdens het bekijken van de pagina.
 • Het weergeven van een stand-alone interstitial (een reclame die men laat zien als je van de ene naar de andere pagina gaat) die de gebruiker eerst moet wegklikken voordat hij naar de gevraagde pagina gaat.
 • Wanneer gebruikgemaakt wordt van een lay-out waar het bovenste gedeelte (above-the-fold) hetzelfde is als een stand-alone interstitial en de werkelijke content onder de advertentie zit, zodat er eerst gescrolt moet worden.

De internet-kolos zal de maatregel tegen grote pop-up-reclames vanaf 10 januari 2017 laten ingaan en geeft daarmee de sites die dit niet op orde hebben de kans dit tijdig te herstellen.

Google

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.