Nederlanders maken minder gebruik van dataroaming op vakantie

De kosten voor data in het buitenland zijn al jaren dalende. Volgend jaar worden de extra kosten voor dataroaming zelfs helemaal afgeschaft. Blijkbaar is deze ontwikkeling nog niet doorgedrongen tot de consumenten. De afgelopen twee jaar steeg het aantal Nederlanders dat op vakantie dataroaming uitschakelde. Terwijl in 2013 nog een kwart van de Nederlanders dataroaming uitzette, steeg dit percentage in 2016 naar 38 procent. Dat beweert Telecompaper op basis van zijn eigen ‘Consumer Panel’.

vakantie

 

Mobiele telefoon wordt wel meer gebruikt

Opvallend hierbij is dat de mobiele telefoon wel meer wordt gebruikt op vakantie. Zo geeft slechts 25 procent aan zijn telefoon op vakantie in mindere mate te gebruiken, in 2014 was dat nog 31 procent. Ook wordt de telefoon niet meer alleen in geval van nood gebruikt (slechts 18 procent in 2016 ten opzichte van 36 procent in 2013) en wordt er meer gebeld dan sms’jes verstuurd (17 procent afgelopen juli tegen 22 procent een jaar eerder).

Op zoek naar wifi

Hoe is het te verklaren dat de telefoon meer gebruikt wordt, maar dan zonder dataroaming? Het onderzoek heeft ook aangetoond dat meer Nederlanders op zoek gaan naar (gratis) wifi-netwerken in café’s en dergelijke, of meteen een camping of hotel boeken waar gratis wifi beschikbaar is. In 2016 deden dat 37 procent van de respondenten; in 2014 waren dat nog maar 28 procent. Dat is in lijn met de bevindingen van het Open Signal-rapport dat aangeeft dat Nederlanders het vaakst op wifi zitten.

Daarnaast is het aannemelijk dat mensen de dataroaming alleen tijdelijk inschakelen om even snel iets op te zoeken en de functie dan gauw weer uitzetten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.