Veel ophef over delen telefoonnummers WhatsApp met Facebook

Berichtendienst WhatsApp staat op meer dan 90 procent van alle Nederlandse smartphones. Volgens het nieuwe privacybeleid gaat men onder andere mobiele nummers van gebruikers delen met moederbedrijf Facebook. De inhoud van berichten wordt niet gedeeld. Wereldwijd is er echter veel ophef over de invoering van het nieuwe beleid en de gevolgen hiervan.

Reclame en opt-in

WhatsAppVolgens WhatsApp gebeurt het delen van accountgegevens zoals mobiele nummers om gebruikers beter van dienst te kunnen zijn. Bij het accepteren van de nieuwe voorwaarden staat echter standaard de optie aangevinkt dat de gegevens ook voor marketingdoeleinden gebruikt mogen worden. Dit uitzetten (opt-out) moeten gebruikers zelf doen. Op het blog van WhatsApp staan rooskleurige voorbeelden van nuttige manieren waarop bedrijven gebruikers straks mogen benaderen. Van nuttige berichten naar irritante reclame is echter een glijdende schaal.

Klachten en onderzoek

In de VS is bij de Federal Trade Commission een klacht ingediend door diverse organisaties. Die heeft onder andere betrekking op het feit dat het delen voor marketingdoeleinden opt-in is. Gebruikers die gedachteloos de voorwaarden accepteren, hebben slechts 30 dagen de tijd deze optie alsnog uit te schakelen (in de app-instellingen onder 'Account'). WhatsApp heeft gebruikers bovendien eerder beloofd geen gegevens met Facebook te delen.

In Europa wordt de kwestie onderzocht door de Britse privacytoezichthouder ICO. Ook de Autorititeit Persoonsgegevens, de Nederlandse toezichthouder, heeft bedenkingen. De Europase Artikel 29-werkgroep, die alle toezichthouders vertegenwoordigt, volgt de veranderingen nauwlettend.

WhatsApp-alternatief?

Alleen gebruikers die de voorwaarden accepteren kunnen na 24 september nog WhatsAppen. Voor iedereen die bij accepteren of binnen 30 dagen daarna de marketingoptie uitzet, verandert er ogenschijnlijk weinig. Het is afwachten wat voor invloed de negatieve publiciteit en eventuele reclameberichten zullen hebben op de enorme populariteit van WhatsApp. Een universeel alternatief is er niet. Misschien ligt hier een kans voor Microsofts Skype of andere concurrenten. Teruggaan naar de beperkte (en betaalde) sms'jes zal voor gebruikers geen optie zijn.

One comment on “Veel ophef over delen telefoonnummers WhatsApp met Facebook

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.