Europese Commissie: ‘Apple moet 13 miljard euro belasting terugbetalen’

De Europese Commissie is van mening dat Apple in Ierland zo’n 13 miljard euro aan illegaal belastingvoordeel heeft gekregen. Dat bedrag zou het bedrijf nu voor de jaren 2003 tot en met 2014 moeten terugbetalen. Daar komt bovendien nog eens rente bovenop. Het is aan de Ierse overheid om het bedrag te vorderen, maar deze heeft al aangeven het niet met de Commissie eens te zijn. 'Ierland heeft Apple geen belastingvoordelen gegeven', aldus een woordvoerder van de Ierse regering.

Tim-Cook

Zeer voordelig belastingtarief

Dat neemt niet weg dat Apple jarenlang van een zeer gunstig belastingtarief in Ierland profiteerde. Hierover hadden ze ook afspraken met de Ierse regering. De Europese Commissie denkt dat dat in principe een ongeoorloofde vorm van staatssteun is geweest. Apple zorgde in ruil voor de belastingdeal voor ruimschoots werkgelegenheid in het destijds noodlijdende Ierse Cork.

Na een onderzoek van drie jaar zegt Margrethe Vestager, lid van de commissie, er het volgende over: ‘Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven – dat is illegaal onder de EU-regels voor staatssteun. Uit onderzoek van de commissie kan geconcludeerd worden dat Ierland Apple illegale belastingvoordelen heeft gegeven, waardoor het jarenlang minder belasting hoefde te betalen dan andere bedrijven.’ Apple betaalde in 2003 1% belasting over de winst, en in 2014 was dat nog slechts een onwaarschijnlijke 0,005 procent.

Open brief Tim Cook

Zowel Ierland als Apple gaan in beroep tegen de uitspraak. Op de website van Apple verscheen een open brief van Apple's CEO Tim Cook, waarin hij aangeeft zich van geen kwaad bewust te zijn: ‘Apple heeft nooit om een speciale belastingdeal gevraagd en heeft die ook nooit gekregen. We bevinden ons nu in de ongebruikelijke situatie dat ons wordt opgedragen met terugwerkende kracht extra belasting te betalen aan een overheid die zegt dat we haar niet meer verschuldigd zijn dan we al hebben betaald.’

Cook ziet het bijzonder zwart in voor Europa: ’Apple mag dan gekozen zijn als doelwit, de beslissing van de Commissie zal vooral ernstige gevolgen hebben voor de investeringen en de werkgelegenheid in Europa. Volgens de redenering van de Commissie loopt elk bedrijf in Ierland en de rest van Europa plotseling het risico om aan belastingwetgeving te worden onderworpen die niet eerder bestond.’ De complete open brief van Tim Cook is hier (in het Nederlands) te lezen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.