Robots en drones in landbouw: binnen 6 jaar een markt van $10 miljard

Tijdens het BTG Business Event van 9 juni jongstleden hield de TU Delft een lezing over Robotica. Deze lezing werd gegeven door ... Nao Robot, een robot dus. In het thema ‘Connected society; to be continued’ gaat robotica de komende jaren een grote rol spelen, in verschillende sectoren. Het Britse IDTechEx Research voorspelt in een rapport dat robots en drones alleen al in de agrarische sector binnen zes jaar een markt ter waarde van $ 10 miljard dollar vormen. Hier zijn allerhande toepassingen al gerealiseerd of staan aan de vooravond van doorbreken.

drones robots landbouw

Melkrobots

In de melkveehouderij zijn er wereldwijd al duizenden melkrobots actief, evenals robots die het voeren van vee en opruimen van mest verzorgen. Deze industrie staat al garant voor $1,9 miljard en zal in 2026 groeien naar $8,5 miljard.

Autonome tractoren

Niet alleen auto’s worden autonoom: in 2016 zullen er meer dan 300.000 autonome tractoren worden verkocht, in 2026 zal dat aantal stijgen naar 660.000 duizend. De massale marktintroductie wordt nu nog belemmerd door regulering, hoge kosten en gebrek aan vertrouwen bij boeren. Deze problemen zijn volgens het rapport in 2022 getackeld, waarna de verkoop van deze voertuigen in 2026 jaarlijks $200 miljoen zal opbrengen.

Drones

Al sinds begin jaren 90 worden in Japan rijstvelden gesproeid met onbemande helikopters – autonome drones zijn nu in opkomst. Deze kunnen grote gebieden in kaart brengen en boeren zo veel data geven, om locatiespecifiek actie te ondernemen. Deze markt zal zeer spoedig in zijn gloriejaren raken. Tevens zal de inzet verschuiven van handelen naar het verzamelen en analyseren van data. De agrarische markt voor drones zal in 2026 $485 miljoen waard zijn.

Robots die schoffelen

Er zijn al robots op de markt die op het veld de gewassen herkennen en het onkruid ertussenuit schoffelen. In de volgende fase zullen dergelijke robots de boerderij afspeuren, plantjes analyseren en per geval de gewenste actie ondernemen. Deze markt zal in 2026 garant staan voor zo’n $380 miljoen.

In ontwikkeling

De meeste producten in deze robotica-markt staan in de kinderschoenen, zijn nog prototypes, of worden alleen nog semi-commercieel ingezet. Maar dit staat te veranderen. Er zijn bijvoorbeeld nog geen robots op de markt die rijpe groenten kunnen oogsten, maar voor aardbeien staan de eerste producten op doorbreken, terwijl er voor appels en citrussen al vergevorderde prototypes zijn ontwikkeld. De marktadoptie hiervan start in 2021 en zal tegen 2026 al $230 miljoen opleveren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.