Smartphone binnen handbereik is slecht voor de productiviteit

smartphoneDe afstand tussen jou en je smartphone is bepalend voor jouw productiviteit op het werk. Dat heeft een onderzoek aan de universiteiten van Würzburg en Nottingham Trent aangetoond.

26% toename van concentratie

Het experiment werd uitgevoerd onder 95 proefpersonen in de leeftijd van 19 en 56 jaar. De deelnemers moesten een concentratietest uitvoeren onder 4 verschillende omstandigheden. De smartphone bevond zich afwisselend in de broekzak, op het bureau, in een afgesloten lade en in een totaal andere ruimte. De testresultaten waren het slechtst wanneer het toestel het dichtst in de buurt van de proefpersoon bevond. Met elke stap die de smartphone verder verwijderd was, namen de prestaties toe. Het best werd er gepresteerd zodra het apparaat volledig uit de ruimte was weggenomen. De prestatie nam in die gevallen met 26% toe.

Niet zenuwachtig wanneer smartphone werd weggehaald

Lange tijd werd aangenomen dat de afwezigheid van de smartphone de concentratie deed verminderen. De proefpersonen werden echter niet zenuwachtiger toen hun het apparaat werd afgenomen. "Vorige studies hebben enerzijds aangetoond dat de afwezigheid van een smartphone een negatief emotioneel effect heeft", zegt Jens Binder van de universiteit van Nottingham Trent. "Anderzijds zijn er ook studies die juist aantonen dat de aanwezigheid ervan ook afleidt. Met andere woorden, zowel de aan- als afwezigheid van een smartphone leidt tot concentratieproblemen." Astrid Carolus van de universiteit van Würzburg voegt hieraan toe: "Samengevat toont onze studie aan dat de afwezigheid van een smartphone beter is voor de concentratie."

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van securitybedrijf Kaspersky.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.