Mobiele providers profiteren niet optimaal van Internet of Things

In 2025 zijn er wereldwijd naar schatting 27 miljard ‘slimme’ apparaten verbonden met het Internet of Things (IoT). De omzet voor de marktpartijen loopt in dat jaar op tot 3 biljoen dollar – tegen 750 miljard in 2015. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Machina Research in een recent rapport. Maar mobiele providers halen er lang niet alles uit wat erin zit …

internet-of-things

Slechts een derde IoT-opbrengsten naar providers

Slechts ruim één derde ($ 1,3 biljoen) wordt straks uitgegeven aan IoT-diensten en -producten die te maken hebben met connectiviteit, en komt zodoende bij telecomoperators terecht. Het overgrote deel gaat naar partijen die hard- en software of diensten voor IoT leveren. Wederom komen operators er bekaaid vanaf. Met de opkomst van het internet waren het ook al andere partijen die meer profiteerden dan telecomaanbieders. Bijvoorbeeld Google en Facebook. Herhaalt de geschiedenis zich?

Investeren in Internet of Things-innovaties

Volgens Machina Research is het voor operators dit keer nog mogelijk om er meer uit te halen. Daarvoor moeten zij daadwerkelijk investeren in IoT-gerelateerde innovaties. Ook stelt het marktonderzoeksbureau dat operators er goed aan doen om meer dan alleen connectiviteit aan te bieden. De ontwikkeling van zowel horizontale als verticale (marktspecifieke) applicaties zouden operators kansen bieden om meer omzet uit de IoT-markt te halen.

Wat denkt BTG ervan?

De Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) onderschrijft de aanbevelingen van Machina Research.

[userquote user="906"]“Je ziet dat operators op zoek zijn naar nieuwe omzetstromen. Dat is onder andere terug te voeren op de toenemende regelgeving die Europese roamingtarieven drastisch inperkt. Ook is er sprake van een negatieve prijstrend als het gaat om producten als mobiele telefonie. Er is een reële kans dat operators terug gaan vallen op het verhogen van roaming tarieven buiten Europa. Daar voeren wij met hen, zowel in Nederland als in internationaal verband via INTUG en ITU, een constructieve dialoog over. Een van de alternatieven is de ontwikkeling door operators van Internet of Things-gerelateerde dienstverlening, anders dan ‘alleen maar’ het opzetten en commercieel uitnutten van IoT-specifieke netwerkinfrastructuur.”[/userquote]

Nog te weinig op de toekomst gericht

Van Alphen zegt dat niet iedere operator al even ver is op dat gebied en pleit voor samenwerking tussen operators en zakelijke gevbruikers.

[userquote user="906"]“In onze gesprekken met de diverse operators merken wij dat het merendeel van hen nog niet even intensief bezig is met toekomstige verdienmodellen. Zij zijn veelal bezig met het hier en nu. Er is bij hen nog te weinig visie op IoT-gerelateerde vraagstukken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook bij de zakelijke gebruikers daar nog relatief geringe aandacht voor is. Directie en ICT-managers hebben het weliswaar over de mogelijkheden van The Internet of Things, maar de implicaties zijn nog niet goed in beeld gebracht. Dan heb ik het over bijvoorbeeld de netwerkinfrastructuur, de ICT-architectuur, beveiliging & privacy én de verborgen kosten bij de invoering van IoT-oplossingen. Pas als er goed over die zaken is nagedacht, kunnen organisaties kostenefficiënte besluiten nemen voor de toekomst."

“Operators kunnen als ondernemers naar de toekomstige verdienmodellen kijken. En dan het liefst samen met de zakelijke gebruikers. De operators hebben de infrastructuur, maar weten niet aan welke extra IoT-diensten en –producten behoefte is. De zakelijke gebruikers hebben de nodige ideeën over mogelijke IoT-oplossingen, maar kunnen of willen die niet volledig zelfstandig ontwikkelen. Daarom zie ik kansen voor een dialoog tussen operators en zakelijke gebruikers. Die laatsten kunnen bijvoorbeeld de diverse ‘IoT-requirements’ aangeven waarmee de operators vervolgens aan de slag mogen. Of nog een stap verder, door een intensieve samenwerking op te zoeken waarin operators en zakelijke gebruikers gezamenlijke ontwikkeltrajecten opzetten. Dat zijn wij als BTG al aan het doen met operators in Nederland.”[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.