Roamingkosten conceptwet vereist nieuwe abonnementen

De Europese Commissie heeft een nieuwe conceptwet voorgesteld voor roamingkosten in het buitenland. Daarin staan minimumvereisten waaraan providers moeten voldoen. Veel oude abonnementen, maar ook de pas geïntroduceerde Zorgeloos-abonnementen van KPN, zijn hier nog niet op voorbereid.

Afschaffen roamingkostenroamingkosten

Volgens de conceptwet moeten consumenten zonder extra kosten kunnen bellen, sms'en en internetten in andere landen van de Europese Unie. Providers mogen hier hooguit dezelfde kosten voor rekenen als in eigen land. Ook de tarieven die buiten de bundel worden gerekend, mogen in het buitenland niet hoger uitvallen dan in eigen land.

Geen internationale concurrentie

Consumenten zouden voor een buitenlands abonnement kunnen kiezen dat lagere kosten (buiten de bundel) rekent dan nationale providers. Of permanent in het buitenland verblijven met een abonnement uit het thuisland. Dit pakt mogelijk nadelig uit voor de binnenlandse prijzen en uiteindelijk voor alle consumenten. De conceptwet bevat een clausule om dit tegen te gaan. Consumenten moeten minimaal 30 dagen aaneengesloten en 90 dagen per jaar gevrijwaard zijn van roamingkosten. Als die termijn wordt overschreden, mogen providers wél extra kosten rekenen. Bij een 'onbeperkt' abonnement mogen bovendien roamingkosten worden berekend als een gemiddeld binnenlands gebruik wordt overschreden.

Nieuwe abonnementen

roamingAls de regels van kracht worden, voldoen de meeste abonnementen hier nog niet aan. Ook KPN's nieuwe Zorgeloos-bundels bieden slechts 60 dagen roamen per jaar zonder extra kosten. Vóór invoering van de wet krijgen de meeste consumenten dus waarschijnlijk nieuwe abonnementen en voorwaarden aangeboden. Ze zouden bovendien van de gelegenheid gebruik kunnen maken om over te stappen naar een concurrent. Wat voor invloed dit op de markt gaat hebben, valt nog te bezien.

Deadline

Tot 15 december kan er feedback gegeven worden op het voorstel. Er bestaat nog de mogelijkheid dat de regels worden aangepast. Na 15 december worden de regels definitief. Volgens afspraak moeten op 15 juni 2017 de roamingkosten in het buitenland helemaal verdwenen zijn. Providers hebben na 15 december dus nog een half jaar om met nieuwe abonnementen te komen die voldoen aan de regels.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.