Europese Commissie schrapt voorstel 90 dagen ‘gratis’ roaming

De Europese Commissie heeft op de heftige kritiek op de geplande nieuwe regeling van de roamingkosten in het EU-buitenland gereageerd. Het voorstel van de Commissie dat aanbieders maar 90 dagen gratis (als in: niet duurder dan thuis) roaming in het Europese buitenland moeten aanbieden, werd teruggetrokken.

roamingkosten

Roamingkosten binnen de EU

Eigenlijk zouden de roamingkosten binnen de EU vanaf medio 2017 compleet komen te vervallen. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Deze week kwam er namelijk ineens een voorstel van de Europese Commissie waarin werd gezegd dat er toch een beperking aan vast zou zitten. Volgens het voorstel zouden klanten slechts 90 dagen lang geen extra kosten voor roaming binnen de EU betalen. Gedurende die 90 dagen zouden exact dezelfde tarieven gelden als in je thuisland, maar vanaf dag 91 betaalde je toch weer extra.

Kritiek op het voorstel

De voorgestelde regeling van de Europese Commissie lag snel onder vuur. De kritiek was zo heftig, dat Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Commissie, het voorstel heeft teruggetrokken. De Europese commissie gaat een nieuw voorstel uitwerken, maar de details hiervan zijn nog niet bekend.

90 dagen genoeg?

Het voorstel van de 90 dagen moest de wensen van vakantiegangers en zakenlieden vervullen. Volgens de EU zou een burger maar 12 dagen per jaar naar het Europese buitenland gaan, zodat 90 dagen ruim voldoende zijn.

Een uitzondering is als iemand 30 dagen op rij in een ander EU-land zit. Dan mag de provider uit het thuisland vereisen dat die persoon zich bij zijn eigen provider aanmeldt. Deze regeling moet voorkomen dat klanten een goedkoper buitenlands abonnement afsluiten en dat dan het hele jaar in het thuisland gebruiken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.