KPN test gebruik 3G-spectrum voor 4G

KPN test in Schiedam of ongebruikt 3G-spectrum in de 2100 MHz-frequentieband kan worden ingezet om de capaciteit van het 4G-netwerk te vergroten. Volgens woordvoerder Stijn Wesselink van KPN is het momenteel nog te vroeg om met verdere details te komen. Eerder deze week werd bekend dat Vodafone met vergelijkbare proeven bezig is en ook T-Mobile voert dergelijke onderzoeken uit.3G-spectrum

Vodafone

Vodafone voert haar proef uit in een gebied ten zuidwesten van Eindhoven en voegt de helft van het beschikbare 3G-spectrum in de 2,1 GHz-frequentieband via 'carrier aggregation' toe aan het 4G-netwerk. In die regio gebruikt Vodafone al spectrum uit drie frequentiebanden (800, 1800 en 2600 MHz-band) via de carrier aggregation-technologie (4G+, oftewel LTE Advanced). Er wordt in die regie nauwelijks gebruikgemaakt van het 3G-spectrum. In theorie zijn met 'quad carrier aggregatie' downloadsnelheden tot 650 Mbps mogelijk, waarvoor een smartphone nodig is met een LTE cat. 12 chipset. Wanneer de tests succesvol blijken, zal Vodafone het inzetten van ongebruikt 3G-spectrum geleidelijk uitbreiden naar locaties waar op termijn meer vraag naar 4G-diensten wordt verwacht (en minder naar 3G-capaciteit). Het spectrum is op 5 september in het 4G-netwerk geactiveerd.

T-Mobile

T-Mobile voert sinds juni testen uit met 3-band carrier aggregatie (3CA) in Woerden, waarbij de helft van het spectrum in de 'UMTS vergunning' is omgezet naar 4G. Het was de eerste operator in Nederland die 4G+ inzet op de UMTS-band (2100 MHz). De LTE-capaciteit wordt hiermee vergroot naar 40 MHz. Met 3CA en een geschikte smartphone zijn theoretisch downloadsnelheden tot 300 Mbps mogelijk. KPN en Vodafone bieden 4G+ vooral aan in stedelijke gebieden, maar T-Mobile zegt landelijke dekking te hebben. KPN en Vodafone testen ook met drie banden, maar dan in combinatie met andere frequenties (800, 1800 en 2600). Doordat het dataverkeer op 3G terugloopt, komt er steeds meer ruimte vrij op 3G-frequenties. In het eerste kwartaal van 2016 is de hoeveelheid dataverkeer op de UMTS-netwerken voor het eerst gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor. De komende kwartalen zal blijken of dit effect eenmalig, of structureel is.

Buitenland

Nederland is niet het enige land waar scherp gekeken wordt hoe binnen het huidige frequentiegebied de capaciteit en snelheid kan worden verbeterd. Eerder deze week berichtten we dat de Britse operator EE met dezelfde doelstelling 4G-frequenties combineert.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.