Toename van M2M-dataverkeer biedt kansen voor operators

Infotainmentsystemen voor in de auto, zoals Apple CarPlay en Android Auto zijn de komende jaren verantwoordelijk voor 98% van het mobiele M2M-dataverkeer. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Juniper Research.

m2m

Bij M2M (machine-to-machine) communiceren machines direct met elkaar over het draadloze netwerk. Intensieve applicaties voor internetradio, audiostreaming en informatiediensten zorgen in 2021 voor 6000 petabyte (PB) aan data per jaar, gelijk aan ongeveer 300 miljard uren muziekstreaming. Eén PB is gelijk aan 1000 terabyte. Daarnaast zorgen speciale 4G-sims in auto's voor de levering van diensten 'over the air' en abonnementsupdates aan bestuurders en passagiers.

M2M stuwt ontwikkeling slimme auto's

In hetzelfde rapport staat dat M2M zorgt voor de verdere ontwikkeling van zelfrijdende auto's. Machine-to-machine maakt mobiele V2V (vehicle-to-vehicle-)technologie mogelijk, die aan de basis staat van dit systeem. Als gevolg hiervan dringt het rapport er bij de operators op aan dat zij moeten zorgen dat hun netwerken berekend zijn op deze toename. Dit geldt met name voor de stedelijke gebieden. Toekomstige slimme stadstechnologiën, zoals smart parking, zorgen voor een toename van dataverkeer. Dit heeft weer als consequentie dat de druk op de netwerken zal toenemen.

Kansen voor operators

Het rapport voorziet ook een toename van andere, minder dataverslindende M2M-modules. Deze worden met name in de gezondheidszorg, landbouw, smart metering en smart homes verwacht. "De teruglopende omzetten in traditionele voice en messaging-producten worden opgevangen door M2M", zegt Sam Barker, de auteur van het rapport. "Operators buitelen nu over elkaar heen om een graantje mee te pikken van deze groei." De onderzoeker merkt daarbij op dat operators meer zullen moeten doen slechts connectivity bieden, maar ook value added diensten moeten leveren aan hun klanten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.