Na de zelfrijdende auto's gaat men nu ook aan de slag met zelfvarende boten. Het Amsterdam Institute for Metropolitan Solutions (AMS) start met verschillende partners een onderzoeksprogramma in de Amsterdamse grachten. De eerste prototypes moeten al in 2017 op de Amsterdamse wateren rondvaren.
Partners en samenwerking
Het AMS doet onderzoek naar stedelijke vernieuwingen, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit en gezondheid. Voor het onderzoeksprogramma werkt het AMS samen met de TU Delft en Wageningen University & Research. Een belangrijke partner is verder de Amerikaanse universiteit MIT, die een groot deel van de financiering voor zijn rekening neemt. Een andere partner voor het project is de Amerikaanse stad Boston, waar MIT is gevestigd.
Roboat
De testen op de Amsterdamse grachten maken deel uit van het vijf-jarige onderzoeksprogramma Roboat. Een van de thema's van het programma is gezondheid. Onderzoekers willen met robotvaartuigen in de Amsterdamse riolen de verspreiding van ziekten in kaart brengen. Ook willen onderzoekers kijken naar oplossingen voor het afval in de grachten, zoals de vele duizenden fietsen die er jaarlijks in terechtkomen.
Testen met zelfvarende boten
Bij de tests in Amsterdam gaat men bekijken in hoeverre mensen en goederen op grote schaal vervoerd kunnen worden. Er wordt ook gekeken naar autonome vaartuigen die zichzelf kunnen ombouwen tot een drijvend podium of bijvoorbeeld een brug. Volgens wetenschappelijk directeur Arjan van Timmeren van AMS bevindt circa 60 procent van de wereldbevolking zich in kust- en deltagebieden. Ook circa 80 procent van de wereldwijde productie is hier gesitueerd.
Toekomstperspectief
Gezien de klimaatverandering en stijgende zeespiegels zijn er genoeg kansen en toepassingen voor het Roboat-programma. Partnerstad Boston is bijvoorbeeld een van de meest kwetsbare Amerikaanse steden. Het onderzoek moet ook leiden tot nieuwe start-ups op het gebied van technologie en zeevaart. En uiteraard zullen ook de zelfvarende boten gebaat zijn bij een betrouwbaar netwerk dat al deze autonome apparaten verbindt met de wereld om hen heen.