EU: Toch onbeperkte roaming, maar met achterdeur

De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel voor het afschaffen van de roamingkosten in het Europees buitenland gepresenteerd. Op 9 september liet de EU nog een omstreden voorstel zien waarin de roamingkosten maar voor 90 dagen per jaar zouden worden afgeschaft. Daarnaast moesten klanten nog aan een aantal andere voorwaarden voldoen. Dat leidde tot heftige kritiek en uiteindelijk werd het voorstel toch weer teruggetrokken.

European_Union

Brussel is voor volledig afschaffen

Vandaag (21 september) werden in Brussel de eerste details van een nieuw, verbeterd voorstel gepresenteerd. Volgens dat voorstel is de Europese Commissie nu toch voor het onbeperkte afschaffen van de roamingkosten vanaf juni 2017 – zonder de beperking van 90 dagen. De vice-president van de Commissie, Andrus Ansip, zei echter dat er manieren moeten zijn om misbruik van de wetgeving te voorkomen.

Dit zijn de beveiligingen

Het voorstel komt erop neer dat je dus voor hetzelfde tarief als in je thuisland mag bellen en surfen, zonder beperkingen. De providers mogen alleen extra kosten berekenen als ze ‘excessief gebruik’ bemerken. Dat is bijvoorbeeld het geval als er ineens veel meer data verbruikt wordt in het buitenland. Een ander scenario is het gebruik van meerdere sim-kaarten voor roaming.

Wat gebeurt er bij excessief gebruik?

De providers gaan hun klanten dan eerst waarschuwen dat ze te veel roamen. De klanten krijgen vervolgens de kans om hun gebruik uit te leggen. Als ze kunnen aantonen dat ze een ‘stabiele link’ met het land hebben waarin ze roamen worden toch geen extra kosten berekend. Zo'n stabiele link hebben bijvoorbeeld expats en studenten.

De Commissie geeft verder aan dat providers die veel extra kosten maken door de gratis roaming van hun klanten, wel de kans hebben om via de landelijke wetgeving af te wijken van de regels. Er is dus een achterdeurtje waarmee sommige providers toch nog extra kosten voor roaming mogen berekenen.

[userquote user="906"]“In het kader van de op 20 september aan dit thema gewijde BTG- en INTUG-berichtgeving, heb ik mijn twijfels geuit over mijn verwachtingen van deze nieuwe Fair Use aanpassingen. Dit baseer ik op de vorige draftversie en de benodigde daadkracht om tot een goede uitvoering te komen en mede omdat de heer Juncker vorige week verklaarde dat de vorige versie ‘technisch gezien’ niet onjuist was.

Bij mij ontstaat de indruk dat een deel van de uitvoerende verantwoordelijkheden op nationaal niveau worden neergelegd. Tevens zal duidelijk moeten zijn welke criteria gelden om ‘excessief’ gebruik te kunnen vaststellen, waarbij ik het opmerkelijk vind dat de ‘bewijslast’ bij de gebruiker lijkt te worden neergelegd. Op basis hiervan lijkt hiermee voorbij te worden gegaan aan de initiële doelstellingen van de destijds ontwikkelde richtlijnen, waarbij harmonisatie, transparantie in gebruik, lage kosten en tarieven mede uitgangspunten vormden. Ik zou hier op internationaal niveau nog eens kritisch naar kijken.”[/userquote]

Implementatie in december 2016, afschaffing in juni 2017

Het doel is dat het voorstel tot 15 december geïmplementeerd is. Op die manier kan het definitieve afschaffen van de roamingkosten zoals gepland in juni 2017 worden voltooid.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.