Google Station wil overal snel en betrouwbaar wifi bieden

Google wil graag de 'next billion users' online krijgen voor toegang tot de diensten – en het advertentienetwerk – van het bedrijf. Een nieuw Google-project genaamd Google Station moet helpen dit doel te bereiken. Google wil samenwerken met organisaties, grote locaties, providers en anderen voor snel en betrouwbaar wifi, wereldwijd.

Van stations naar Google Station

Google Station bouwt voort op het succes van een project in India. Daar biedt Google sinds begin 2016 gratis wifi op treinstations van Indian Railways. Op dit moment zijn 52 treinstations aangesloten. Volgens Google wordt de dienst intussen maandelijks door zo'n 3,5 miljoen mensen gebruikt.  Vanwege het succes van het project in India wil Google op meer locaties wereldwijd wifi gaan verzorgen.

Google Station

Partners en opbrengsten

Google zoekt samenwerking met grote organisaties en met grote locaties. Denk bijvoorbeeld aan voetbalstadions of concerthallen. Veel van dit soort locaties in Nederland bieden wifi, maar lang niet allemaal. Verder wil Google in zee met providers, glasvezelaanbieders zoals Cogas en andere infrastructuurbedrijven. Volgens Googles Caesar Sengupta wordt daarbij gekeken naar financiële voordelen voor partners. Het is afwachten in hoeverre dit mogelijke partners over de streep kan trekken. Google mengt zich namelijk steeds vaker zelf in de markt voor internet en telefonie.

Google als concurrent

Google StationIn de VS concurreert Google met de traditionele Amerikaanse telecombedrijven door via Google Fiber glasvezelinternet en vaste telefonie aan te bieden. Met Project Fi biedt Google ook mobiel internet aan. Via initiatieven als Project Loon houdt Google zich daarnaast bezig met infrastructuur om wereldwijd internet aan te bieden. Google Station is het zoveelste project van Google dat de telecomwereld kan opschudden, als Google tenminste geschikte partners vindt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.