BlackBerry gaat uitsluitend software ontwikkelen

Het Canadese bedrijf BlackBerry stopt met het maken van eigen smartphones en gaat zich uitsluitend richten op het ontwikkelen van software. Er zullen wel nog licenties worden verleend aan bedrijven die smartphones onder de merknaam BlackBerry willen ontwikkelen, in eerste instantie in Indonesië. Daar wordt een telecomonderneming opgericht om toestellen te maken met de BlackBerry-versie van Android. BlackBerry

Lagere Investeringen

Volgens directeur John Chen is er een kantelpunt bereikt met de strategie van BlackBerry. Een jaar geleden beloofde hij al om de ontwikkeling van hardware een halt toe te roepen indien de smartphoneverkoop niet winstgevend zou worden. Chen geeft aan dat het bedrijf van plan is om alle interne hardwareontwikkeling stop te zetten en uit te besteden aan partners. Dat moet ervoor zorgen dat er minder hoge investeringen nodig zijn en het bedrijf zo weer winstgevender wordt. Verkoopcijfers van BlackBerry-smartphones worden niet meer bekend gemaakt. Volgens marktonderzoeker Gartner zou het bedrijf dit jaar circa een miljoen smartphones hebben verkocht. Dat aantal verkocht Apple in 2015 gemiddeld in ongeveer anderhalve dag.

Verlies

De omzet van BlackBerry is in juni tot en met augustus 2016 wederom gekrompen. Was die een jaar geleden nog 490 miljoen dollar, nu kwam het bedrijf niet verder dan 334 miljoen dollar. Het nettoverlies was 372 miljoen dollar, met name veroorzaakt door restructureringskosten en eenmalige afschrijvingen. Wanneer die niet worden meegerekend, zou het bedrijf ongeveer quitte draaien. De nieuwe focus software en diensten is momenteel goed voor een omzet van 138 miljoen dollar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.