Verslag BTG-themasessie ‘Unleashing the Future of Business’

Alles wordt mobiel en we zijn altijd en overal continu verbonden. Dat brengt vele nieuwe mogelijkheden en kansen, maar bedrijven worden ook met een uitdaging geconfronteerd. Hun oude businessmodellen passen namelijk niet meer in de toekomstige kaders van nieuwe technologieën. Hoe ga je hier als bedrijf mee om? Deze vraag stond centraal tijdens de BTG-themasessie die op 28 september 2016 bij T-Mobile werd gehouden.

btg-themasessie T-Mobile Cor Molenaar

Businessmodellen

Het thema van de sessie is ‘Unleashing the Future of Business’. Volgens Cor Molenaar, hoogleraar E-Marketing en Distance Selling aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zijn het vooral de oude businessmodellen die we moeten ‘loslaten’. Dankzij nieuwe technologieën, met in het bijzonder de smartphone, heeft de gebruiker de regie. De gebruiker bepaalt zelf wat en wanneer hij wilt. Dit onvoorspelbare gedrag heeft een enorm effect op de oude, aanbodgerichte economie. Als bedrijf moet je de klant door en door kennen en het grote gevaar in de nieuwe business is dat deze klantenkennis sterk wordt onderschat, of zelfs vergeten.

btg-themasessie T-Mobile Steven Hofdom

Crisismanagement

Steven Hofdom erkent het belang van (nieuwe) mobiele technologieën binnen zijn expertise: crisismanagement. Hofdom constateert dat organisatoren te vaak blindelings varen op de betrouwbaarheid van ICT- en telecominfrastructuur. Maar wat als data en communicatie crashen tijdens grootschalige evenementen? Kan men verwachten dat er altijd een back-up beschikbaar is? Meer bewustzijn van de kwetsbaarheid van infrastructuur is daarom wenselijk. Daarvoor is het van belang dat ook telecomproviders worden betrokken als essentiële ketenpartners van crisisteams.

 

5G: future of business

De ‘Future of Business’ komt al heel dichtbij met de geplande introductie van 5G in 2020. Rachid El Hattachi, CTIO bij T-Mobile en Deutsche Telekom, legt uit dat de opvolger van 4G uiteraard weer sneller is, meer capaciteit biedt en daarmee allerlei nieuwe toepassingen mogelijk maakt. Denk daarbij aan ultra mobile broadband voor AR/VR, Internet of Things, tactile internet waarbij een extreem lage reactiesnelheid wordt vereist (zoals zelfrijdende auto’s) en de inzet in mission critical communication.btg-themasessie T-Mobile Rachid El Hattachi

Juist deze diversiteit aan toepassingen vraagt om een flexibel netwerk. Anders dan bij de introductie van eerdere mobiele-breedbandstandaarden, ontbreekt bij 5G één concrete use case. 5G moet geoptimaliseerd worden voor allerlei verschillende gebruikersscenario’s, waarvoor het fysieke netwerk softwarematig opgedeeld gaat worden (network slicing). In combinatie met Mobile Edge Computing (MEC) en cloud computing biedt dit interessante nieuwe businessmodellen.

BTG-themasessie T-Mobile Farid Tabarki

Vloeibare samenleving

Maar hoe gaan we al deze technologische ontwikkelingen omarmen? Om die stap te zetten introduceert trendwatcher Farid Tabarki het kader van de vloeibare samenleving. Alle veranderingen maken een einde aan bestaande structuren in een top-down-achtige pyramidevorm, zoals we die kennen in economische, sociale en politieke relaties. Hierbij identificeert Tabarki 6 belangrijke organisationele principes: (1) het einde van hiërarchische modellen, (2) het stellen van een ‘purpose’ boven een product, (3) meer transparantie en openheid, (4) een toename van flexibiliteit, (5) participatie in coöperatieve economieën en (6) het uitwisselen van informatie in plaats van zenden.

BTG-themasessie T-Mobile publiek

Diverse lezingen

BTG-voorzitter Jan van Alphen sluit de themasessie af. “Ik ben bijzonder verrast door de diversiteit aan presentaties. Het is fascinerend om te zien hoe ver 5G al gevorderd is. Het lijkt me goed om na te gaan op welke wijze we de ontwikkelpartners, waaronder onze host van vandaag T-Mobile, kunnen verbinden aan Nederlandse initiatieven van de zakelijke gebruikers die BTG vertegenwoordigt. Ook het mission critical-thema, waar Steven Hofdom over sprak, is één van onze strategische thema’s waaraan we op alle fronten werken. Een zeer hoge beschikbaarheid van ICT wordt een steeds belangrijkere randvoorwaarde voor de continuïteitsborging van onze bedrijfsprocessen. Je moet hierbij kunnen vertrouwen op ICT- en telecominfrastructuur. Deze stappen moeten we als zakelijke gebruikers en leveranciers met elkaar zetten en ik denk dat we hier in de goede samenstelling zitten om dat samen te doen.”

BTG-themasessie T-Mobile sprekers

T-Mobile

Marieke Snoep, CCO Business bij T-Mobile, voegt hieraan toe: “BTG bewijst opnieuw hoe ze waarde toevoegen voor hun leden. Samen staan we stil bij maatschappelijke en technologische ontwikkelingen en leren we hoe onze bedrijfsvoering met en voor onze klanten moet veranderen om relevant te blijven voor vandaag en morgen.”

Roy van Oosteroom, VP Corporate Business bij T-Mobile Nederland, erkent het belang van de sessies, zowel voor BTG-leden als T-Mobile. “Het waren zeer diverse presentaties, die allemaal interessante inzichten opleverden. Kennisdeling is key in de zakelijke markt. Onze presentatie over 5G toont tevens aan dat we als T-Mobile aan het front van de ontwikkelingen van nieuwe technologieën zitten. Hiermee willen we ook voor de lange termijn een betrouwbare partner zijn voor de grootzakelijke markt.”

t-mobile-event-08

 

BTG-themasessie T-Mobile netwerkborrel

 

Voor de rest van de foto's van deze middag >>

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.