Mobiele apparatuur moet ‘boefproof’ worden

Nederlanders zouden er meer moeite voor moeten doen om hun mobiele apparatuur ‘boefproof’ te maken. Nu laat 80 procent van de gebruikers hierin steken vallen, en dat maakt smartphones, tablets en laptops interessant voor dieven. Reden voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie om een campagne te starten en daarmee bewustwording te creëren.

Boefproof

Maak mobiele apparatuur boefproof

Smartphones, tablets en laptops zijn inmiddels gebruiksvoorwerpen die overal mee naartoe worden gesleept. Wekelijks worden er honderden mobiele apparaten gestolen. Dat aantal zou af kunnen nemen als mensen ervoor zorgen dat hun toestel ‘boefproof’ is: ‘Maak je device onbruikbaar voor de dief. Deze kan het device dan niet meer terugzetten naar de fabrieksinstellingen zodat het device onverkoopbaar wordt. Ook voorkom je hiermee dat de dief bij je gegevens kan. Bijvoorbeeld jouw foto’s en mail.’

Hoe maak je apparatuur boefproef?

Veel mobiele apparaten hebben functies die ervoor zorgen dat ze niet zo interessant zijn voor dieven. Je kunt in de meeste gevallen instellen dat de smartphone, tablet of laptop geblokkeerd wordt in geval van diefstal, of dat in ieder geval de gegevens gewist kunnen worden vanaf een afstand. Ook hebben veel devices een functie om ze te lokaliseren, zoals Zoek mijn iPhone bij Apple. Op deze manier wordt een device compleet waardeloos voor dieven, waarmee diefstal en misbruik van mobiele data voor een groot deel voorkomen wordt.

Op de website maakhetzeniettemakkelijk.nl is meer informatie te vinden over de campagne. Op deze website wordt ook voor diverse devices stapsgewijs uitgelegd hoe je ze boefproef kunt maken. Zo zijn er handleidingen voor Apple iOS, Android en Windows.

Voor deze campagne werkt het Ministerie van Veiligheid en Justitie samen met onder meer met de providers KPN, Simyo, Tele2, T-Mobile, Vodafone en Ziggo.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.