BTG vraagt overheid om transparant frequentiebeleid voor omroepen 

In de herfst van 2016 komt het ministerie van Economische Zaken met zijn nieuwe nota Frequentiebeleid. Behalve de operators wachten ook de diverse omroepen en radiostations dit moment in spanning af; in de nota staat immers ook het nodige over de verdeling van frequenties ten behoeve van de verschillende omroepen. BTG heeft in de consultatieronde, als vertegenwoordiger van de diverse media-partijen, de nodige input geven aan het ministerie, waarbij het vooral pleit voor transparantie.

npo

Economische Zaken

De huidige vergunningen voor het gebruik van frequenties in de AM- en FM-band plus de digitale radio (DAB+) lopen in augustus 2017 af. Minister Henk Kamp van Economische Zaken sprak eerder het voornemen uit om deze opnieuw te gaan veilen, maar kwam daarop terug. De Tweede Kamer vreesde dat een nieuwe veiling een negatief effect zou hebben op de implementatie van DAB+, de digitale opvolger van de analoge FM- en AM-programmadoorgifte. Daarom verlengt de minister de bestaande vergunningen tot 2022.

Omroepen

In de nieuwe nota Frequentiebeleid wordt terdege rekening gehouden met de bestaande situatie als het gaat om de radiofrequenties (zowel analoog als digitaal) die door de diverse omroepen in gebruik zijn. In de consultatierondes die de afgelopen maanden plaats hebben gevonden, is duidelijk geworden dat de omroepen niet per se gekant zijn tegen een frequentieveiling. Zij vragen de overheid echter wel de nodige voorspelbaarheid in het te voeren beleid.

Verder pleiten de media om de vergunningen (zowel analoge frequenties als de DAB+-band) langere tijd geldig te houden, vanwege de omvangrijke investeringen voor met name de digitale radiodoorgifte, en voor de afschaffing van het veilinginstrument. De disruptie die de herverdeling van frequenties veroorzaakt, staat haaks op het maatschappelijk belang van radiodoorgifte én de eindige termijn van de analoge radiofrequenties (mogelijk al in 2023).

Voorspelbaar en transparant beleid

BTG steunt, als belangenbehartiger van de grootzakelijke gebruikers, de omroepen in hun vraag naar een voorspelbaar en transparant overheidsbeleid op het gebied van frequentie-afgifte.

[userquote user="906"]“Andere leden van de BTG, grootzakelijke telecom- en ICT-afnemers, vragen precies hetzelfde van de overheid. Het ministerie van Economische Zaken heeft ons daarom ook gevraagd consultatie onder onze leden én een vraagbundeling te initiëren. Voorspelbaar overheidsbeleid en de discussie over de effectiviteit van het veilinginstrument zijn daarbij twee zaken die wij bij het ministerie dringend onder de aandacht brengen.”[/userquote]

Toepassingen frequenties

Het Agentschap Telecom, de overheidsinstantie die het Nederlandse frequentiespectrum beheert, heeft in een poster een duidelijk overzicht gemaakt van de frequenties én de huidige toepassingen. De poster is hier te downloaden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.