Nederlanders onderschatten risico’s cybercrime

Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders zich weinig zorgen maken over de gevaren die ze lopen via internet. Toch krijgt zeventig procent direct of indirect met cybercrime te maken. Terwijl de risico's toenemen, bijvoorbeeld via IoT-toepassingen, maakt het algemene publiek zich juist minder zorgen.

Aandacht en aanbod

De overheid voert campagnes zoals het jaarlijkse Alert Online uit om het publiek bewuster te maken van de gevaren van cybercriminaliteit. Het onderzoek is in het kader van deze campagne uitgevoerd. Partijen zoals Google en KPN zijn hoofdpartners van deze campagne en ook andere providers zoals T-Mobile zijn partners. Behalve aandacht via dit soort campagnes is er genoeg aanbod aan beveiligingsopties. Met pakketten zoals KPN Veilig, Vodafone Protect enzovoort hebben consumenten voldoende keus. In sommige gevallen kan men hier zelfs gratis gebruik van maken, bijvoorbeeld bij bepaalde abonnementen.

Cybercrime is onbekend

Maar de gevaren van internet zijn bij veel mensen nog steeds onbekend. Van het algemene publiek (personen van 13 jaar en ouder) maakt 69 procent zich weinig zorgen. Van bedreigingen zoals ransomware, botnets en social engineering heeft zelfs respectievelijk 53, 63 en 60 procent nog nooit gehoord.  De aandacht voor beveiliging bij het algemene publiek is zelfs minder dan bij het onderzoek vorig jaar. Toen maakte 47 procent zich weinig zorgen over cyberveiligheid, terwijl dat nu is opgelopen tot 69 procent.

cybercrime

Van het algemeen publiek (links) maakt 69 procent zich weinig tot zeer weinig zorgen over cybercrime.

Beroepsbevolking

Onder de beroepsbevolking zijn mensen zich zelfs nog minder bewust van de risico's. Maar liefst 73 procent maakt zich weinig tot zeer weinig zorgen. Een lichtpuntje is hooguit dat dit percentage nauwelijks gestegen is ten opzichte van vorig jaar (72,5 procent). Werkenden zijn wel iets beter op de hoogte van beveiligingsopties zoals tweestapsverificatie en VPN-verbindingen.  De meest slachtoffers van cybercrime vallen overigens thuis.

Meer maatregelen nodig

De uitkomsten van het onderzoek zijn teleurstellend. Terwijl steeds meer mensen en apparaten met het internet verbonden zijn, is het algemene publiek zich niet bewust van risico's. Voor providers betekent dit dat zij op hun netwerken zeker niet minder botnets of andere verstoringen krijgen. Om de dreiging van cybercrime tegen te gaan zijn een betere bestrijding en standaardbeveiliging nodig, maar zeker ook meer voorlichting.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.