ICT’ers slachtoffer reorganisatie ING door gebrek aan bijscholing?

De reorganisatie die ING maandagochtend aankondigde, kost de komende vijf jaar 2300 Nederlanders hun baan. Nou is een ontslaggolf bij een bank is de laatste jaren geen unicum, maar deze bij ING leidt tot tegenstrijdige berichtgeving. Aan de ene kant meldt ING dat de banen verdwijnen ten koste van IT, aan de andere kant blijkt dat met name ICT'ers bij ING voor hun baan moeten vrezen. Hoe kan dit?

ING ICT'er educatie

ING: 800 miljoen voor digitalisering

De bankwereld is de afgelopen jaren drastisch veranderd en daar moeten banken simpelweg op anticiperen. Klanten komen niet meer naar ‘de bank’, maar doen het liefst alles via internet en smartphone. Kantoren worden gesloten en baliemedewerkers worden overbodig.

Ook ING hoopt met de reorganisatie geld vrij te maken voor de digitaliseren. “Van 2016 tot 2021 willen we 800 miljoen euro investeren in ons digitale platform”, aldus CEO Ralph Hamers. “We moeten een platform bouwen waarmee we de commerciële groei kunnen doorzetten, de klantervaring kunnen verbeteren en nieuwe producten sneller kunnen leveren.”

Ontslaggolf bij vergrijzende ICT'ers

Je zou dus verwachten dat de baliemedewerkers plaats moeten maken voor ICT'ers, maar niets blijkt minder waard. De vakbonden verwachten namelijk dat met name de middelbaar opgeleide ICT'ers bij ING hun baan kwijt zullen raken. De ontwikkelingen in die branche gaan namelijk zo snel, dat de ICT'er moeite heeft om bij te blijven. Maarten Emons van Ngi-NGN, de vakvereniging voor ICT’ers, waarschuwt in de Telegraaf voor de snelheid waarmee kennis verandert. “Als je die niet up-to-date houdt, kun je zomaar op een doodlopend spoor belanden.”

In het Telegraaf-artikel worden ICT'ers zelfs als wegwerpartikel beschreven. Als hun kennis niet wordt geüpdatet, zijn ze snel over de datum. En dus dreigt er ondanks een tekort aan ICT'ers een overschot aan vroeg-vergrijsde ICT'ers.

Emancipatie ICT-organisatie

De ontwikkeling binnen de ICT is niets nieuws. Vorig jaar deed BTG-voorzitter Jan van Alphen al een oproep voor meer emancipatie binnen ICT-organisaties: ICT-organisaties moeten zich aanpassen aan de groter wordende technische uitdagingen tot meer business-gerelateerde zaken zoals data- en privacy-vraagstukken.

Belangrijk signaal

[userquote user="906"]"(Massa)-ontslag als gevolg van een reorganisatie is voor een ieder die het treft natuurlijk een groot persoonlijk drama, ongeacht de functie. Toch is het opmerkelijk dat bij dit ontslag ook de ICT’ers worden getroffen. Los van nog niet gecommuniceerde, andere oorzaken is dit een belangrijk signaal voor ICT-afdelingen in organisaties. Lange tijd hebben deze afdelingen binnen de gemiddelde organisatie behoorlijke monopolieposities gehad. ICT was een complex specialisme waaraan een organisatie nu eenmaal veel geld moest uitgeven om blijvend te kunnen anticiperen op de mede door ICT-veroorzaakte snel veranderende markt, waarin vraag en aanbod snel evolueren."[/userquote]

Outsourcing

[userquote user="906"]"In veel organisaties wordt momenteel ook in relatie tot ICT kritisch naar sourcing gekeken, waarbij veel standaarddienstverlening in aanmerking komt voor outsourcing. Het is dan ook goed dat ICT-afdelingen goed nadenken over de wijze waarop zij de meerwaarde voor hun organisatie toekomstbestendig kunnen vormgeven. Het kunnen en willen anticiperen op een snel veranderende omgeving vormt hiervoor een randvoorwaarde. Dit vraagt om de wil om te investeren in nieuwe dienstverleningsconcepten en de hiervoor benodigde skills en vaardigheden van ICT-medewerkers.

Hierbij moet worden aangemerkt dat de 45-plus-medewerkers toch al een kwetsbare groep is. Vanuit sociaal-maatschappelijk, maar ook economisch, oogpunt zou vanuit de politiek hieraan constructief aandacht moeten worden besteed."[/userquote]

BTG in Business

Het vraagstuk educatie krijgt binnen organisaties een steeds grotere rol. Trendwatchers als Richard van Hooijdonk en Gartner zullen de komende twintig jaar het merendeel van de banen drastisch veranderen. Willen bedrijven hun werknemers meenemen in de toekomst, en willen werknemers over twintig jaar ook nog werk hebben, dan is educatie het toverwoord.

Ook BTG spant zich in voor kennisontwikkeling van ICT’ers in het algemeen. ‘Een leven lang leren’ is een motto waaraan ook vanuit het verenigings- en kennisnetwerkperspectief moet worden bijgedragen. In de volgende uitgave van BTG in Business zullen we onze leden en relatie uitgebreid over onze nieuwe plannen informeren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.