Eerste LTE-antennes voor internet in vliegtuigen opgebouwd

Deutsche Telekom heeft in samenwerking met het Britse Inmarsat de eerste LTE-antennes voor het zogeheten European Aviation Network (EAN) opgebouwd. Dat maakte Deutsche Telekom bekend via een persbericht. Het netwerk moet voor veel betere internetverbindingen in vliegtuigen zorgen dan met huidige systemen mogelijk is.

lte-vliegtuigen2

Eerste antennes

De eerste antennes werden in Hampshire in het zuiden van Engeland geïnstalleerd. Het EAN combineert de communicatie via een Inmarsat S-Band satelliet in de ruimte met antennes van het nieuwe mobiele netwerk op de aarde. In totaal moeten op meer dan 300 plaats in Europa dergelijke speciale antennes worden geïnstalleerd. De LTE-basisstations hebben een reikwijdte van meer dan 80 kilometer – gebruikelijke basisstations halen slechts zo’n 10 kilometer.

Na testvluchten eind dit jaar volgt begin 2017 een commerciële pilot en een uitbreiding van het netwerk in heel West-Europa tot medio 2017. De officiële lancering staat voor begin 2018 op de planning, als de EAN in heel Europa beschikbaar is.

Voordelen

In Engeland zijn de bedrijven Wireless Infrastructure Group, dat zijn zendmasten beschikbaar stelt, en T-Systems UK betrokken bij de opbouw van de antennes. In vergelijking met het concurrerende On-Board satellietsysteem moet het EAN voor een veel betere internetervaring voor de passagiers zorgen, aldus Deutsche Telekom.

Als een vliegtuig erg hoog vliegt, worden naast de antennes de satellieten van Inmarsat gebruikt om de internetverbinding voor de passagiers werkend te houden. Het vliegtuig kan zelf tussen de twee ontvangstmogelijkheden schakelen, zonder dat de passagiers er iets van merken.

De techniek wordt mogelijk door de frequentietoewijzing van het 30 MHz-spectrum in het S-band in alle 28 EU-staten. Dankzij de multi-beam-techniek wordt hierbij heel Europa afgedekt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.